Bearnaisesås

Bearnaisesås

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(84 st)

Hemlagad bearnaisesås är en ren njutning med sin karaktäristiska och fylliga smak av smör och dragon. Bjud bearnaise till stekt kött, fisk eller varma grönsaker.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

Reduktion:

  • ½ dl hackad gul lök, eller schalottenlök
  • 6 vitpepparkorn
  • 4 msk vatten
  • 3 msk rödvinsvinäger, eller vitvinsvinäger
  • 4 kvistar färsk dragon
  • 4 kvistar färsk persilja

Gör så här:

Gör så här:

Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna och vispa på låg värme tills det tjocknar och är ca 66°. Dra av kastrullen från värmen. Häll försiktigt i smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med persilja, dragon och salt. Med vattenbad: Häll ner reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och är ca 66° varmt. Häll försiktigt i smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med persilja, dragon och salt.

Tips:

Viktigt att tänka på att det skirade smöret och äggskummet ska hålla ungefär samma temperatur vid montering. Ca 50 grader är en bra temperatur.

Tips:

Skuren sås kan räddas på två vis:
Koka upp 4 msk vispgrädde och vispa försiktigt ner den spruckna såsen i grädden lite i taget. Blir såsen för tjock kan den spädas med lite vatten.
Börja om med en äggula, vispa den tjock på låg värme, dra av från värmen. Vispa försiktigt ner den spruckna såsen lite i taget. Blir såsen för tjock kan den spädas med lite vatten.

Gör egen bearnaisesås

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

  • Energi: 410 kcal
  • Protein: 2 g
  • Kolhydrater: 3 g
  • Fett: 44 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem