Bearnaisesås

Bearnaisesås

30 min
Hemlagad bearnaisesås är en ren njutning med sin karaktäristiska och fylliga smak av smör och dragon. Bjud på bearnaise till stekt kött, fisk eller varma grönsaker.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/bearnaisesas/

Gör så här

  • Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Utan vattenbad:
  • Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
  • Tillsätt äggulorna till kastrullen med reduktionen och vispa på låg värme tills det tjocknar och är ca 66°. Dra av kastrullen från värmen.
  • Häll försiktigt i smöret under ständig vispning - ta inte med bottensatsen. När allt skirat smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Rör ner örtkryddor, cayennepeppar och smaka av med salt.
Med vattenbad:
  • Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
  • Häll ner reduktionen och äggulorna i en bunke som tål värme. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och är ca 66° varmt.
  • Häll försiktigt i smöret under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Rör ner örtkryddor, cayennepeppar och smaka av med salt.
Klart!

Viktigt att tänka på att det skirade smöret och äggskummet ska hålla ungefär samma temperatur vid montering. Ca 50° är en bra temperatur.

Skuren sås kan räddas på två vis: Koka upp 4 msk vispgrädde och vispa försiktigt ner den spruckna såsen i grädden lite i taget. Blir såsen för tjock kan den spädas med lite vatten. Börja om med en äggula, vispa den tjock på låg värme, dra av från värmen. Vispa försiktigt ner den spruckna såsen lite i taget. Blir såsen för tjock kan den spädas med lite vatten.

Energi:

410 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 3 g
Fett: 44 g
Video
Gör egen bearnaisesås

Andreas Hedlund visar hur man gör en av våra mest klassiska såser; Bearnaisesås. Den blir allra godast när man gör den själv och det är enklare än vad man tror. Prova!

Ingredienser

Reduktion:
Schalottenlök, finhackad
½ dl
Vitpepparkorn
6
Rödvinsvinäger
1 dl
Torkad dragon
2 tsk
Sås:
300 g
Äggulor
3
Hackad färsk persilja
1 msk
Finhackad färsk dragon
1 msk
Cayennepeppar
1 krm
Salt
2 krm