Lyckas med det grillade köttet

Vad är skillnaden mellan karré, filé och ryggbiff? Vilka köttdelar kan läggas direkt på grillen och vilka blir godast av att ligga i marinad först? Och går det att grilla högrev?  Läs och lär om hur du lyckas med köttet här.

Hoppa direkt till:
Entrecôte | OxfiléHögrev & märgpipaInnanlårFlankstekFläskkarréFläskkotlett Sidfläsk | LammVildsvinKorvTjocka revben | Ytterlår | BiffRibsPepparbiff | Rostas |  ÄlgfiléÄlgstekInnertemperaturer & grilltider | Recept

Grillat kött får en alldeles speciell smak som är svår att slå. Kanske också för att det är en smak av sommar, ljumma kvällar och en helkväll runt bordet. Här kommer tips och råd på hur du gör det bästa av din köttbit på gallret.

Det går att grilla alla möjliga sorters kött och styckdetaljer men på lite olika sätt. Kött som är mört och kan ätas medium till rare grillas på hög värme en kortare tid, exempelvis entrecôte och lammkotletter. Fläskkotletter, karré, filé och ribs kan behöva lite lägre värme och längre tid för att bli genomgrillat. Ett tips är att använda stektermometern även vid grillen för att veta säkert när köttet är klart.

Låt gärna köttet vila lite när det grillats innan du serverar, då stannar alla goda smaker kvar bättre. Är du väldigt noga med temperaturen, kom ihåg att köttet fortsätter att stiga några grader även när det tagits från värmen.

Grilla entrecôte

Entrecôte är ett  fantastiskt grillkött. Man kan grilla en hel bit med fettkappan kvar, först snabbt på direkt värme, sedan på indirekt värme tills köttets innertemperatur är den man önskar. Låt köttet vila i några minuter och tranchera upp i skivor. Hel entrecôte passar bra att förkrydda med rub och/eller pensla med glaze under grillningen för att ge den en god och vacker yta.

Även i skivor är entrecôte riktigt bra på grillen. Salta skivorna cirka tio minuter i förväg och grilla snabbt på hög värme tills de fått bra grillyta och låt vila 2-4 minuter vid sidan om grillen. Servera till exempel med klassiska såser som bearnaise, gräddig tomatsås eller smörsåser som beurre blanc.

Grilla entrecôte – recept

Grilla oxfilé

Det allra möraste nötköttet passar förstås utmärkt att grilla. Se upp bara så att filén inte blir torr då köttet är relativt magert och ska inte grillas för länge.

Hel oxfilé blir ännu godare på grillen än i ugnen. Salta och krydda den runtom 5-10 minuter i förväg. Grilla sedan biten hastigt tills den fått grillyta runtom. Lägg den sedan på indirekt låg värme och låt den lagas klart till den innertemperatur ni gillar. De som vill ha välgrillat kan ta av filéns tunna ”svans” och de som vill ha mer rött kött kan ta av oxfiléns tjockare ände.

Oxfilé i mindre bitar, från 5-1 centimeters tjocklek, blir mycket bra om man försaltar, grillar hastigt och låter vila 5 minuter i mycket svag värme.

Grillad oxfilé, hel eller mindre, är god med så många tillbehör: bearnaise, smörsåser majonnäs, latinska salsor, grillade grönsaker, potatisgratäng, grillbakad potatis, grönsallad och tomatsallad.

Grilla oxfilé – recept

Grilla högrev och märgpipa

Högrev kräver – liksom andra mindre möra styckdetaljer som fransyska, rostbiff, bog, märgpipa och bringa – långsam tillagning på grillen. Men då blir resultatet ett smakrikt och saftigt kött som smälter i munnen. Grilla sådana stora köttbitar i 3-5 timmar på låg indirekt värme under lock. Köttet ska bli helt genomstekt och mer. Det ska bli lika mört som en långkokt köttgryta. Marinera gärna i vin, öl och olika lökar – det mörar och ger smak.

Grilla innanlår

På grillen passar innanlår av nöt som en liten stek som kan grillas indirekt på låg värme och serveras skivad. Eller så skivar man köttet först, bankar ut det till tunna skivor och snabbgrillar som opanerad schnitzel. Kryddsmör, smörsåser, heta barbecuesåser, salsor och sallader passar fint till. Liksom grillad eller friterad potatis.

Grilla flankstek

Flankstek har blivit vanligare på grillarna på senare år. Den är avlång i formen, medelmör och rätt så smakrik. Den kan grillas hel 6-10 minuter sammanlagt och sedan skivas upp. Eller skivas i förväg och grillas snabbt som en utskuren biff.

Grilla fläskfilé

Fläskfilé är kanske den allra mest populära köttdetaljen för festliga stunder. Välj filé av god kvalitet. Eftersom den är mager så blir den lätt torr, så håll koll på temepraturen. Att linda bacon, späck eller sidfläsk runt den, det ger extra smak och saftighet. Kryddsmör, smörsåser, salsor, sallader – så mycket passar till en välgrillad fläskfilé – grillad hel eller i bit.

Grilla fläskkarré

Fläskkarré passar prefekt på grillen med sin fina marmorering som ger ett saftigt och smakrikt kött. Marinera gärna upp till ett dygn i förväg, karré tål att kryddas på ordentligt och är gott med smakrika kryddsmör och fruktiga salsor. Prova också smakinfluenser från det asiatiska köket till som koriander, ingefära och chili.

Grilla fläskkotlett

Fläskkotlett trivs fint på grillgallret. Man kan grilla den hel med fettkappa snabbt på direkt värme, sedan på indirekt värme tills den är genomstekt. Fläskkotlett i bit kan gärna förkryddas med rub och penslas med glaze eller smör under grillningen.

Skivad fläskkotlett kan du gärna försalta tio minuter innan grillning och krydda med till exempel salvia, ingefära, vitlök, svartpeppar eller chili. Grilla snabbt på hög värme tills kotletterna fått god grillyta. Låt vila 2-4 minuter vid sidan om grillen. Servera gärna med kryddsmör, bearnaise eller hollandaise, smaksatt med senap eller pepparrot. Benfri kotlett kallas ibland för fläskytterfilé eller fläskhare.

Grilla sidfläsk

Skivor av rimmat fläsk eller bacon kan snabbgrillas på galler på direkt värme för att ätas på en gång. Det blir också gott att låta svalna och blanda ner i sallad eller pastasås. En bit rimmat sidfläsk kan du långsamgrilla på indirekt värme och sedan skiva upp, gott till en krämig potatissallad eller med grillad majs och barbecuesås. 

Grilla lamm

Grilla lammracks och lammkotletter

Lammkotletter är som gjorda för grillen. Man kan gärna marinera dem i allt från lite olivolja och citron smaksatt med örter och vitlök till mer aromatiska smaker som curry eller kryddblandningar från Mellanöstern.

Lammracks är kotlettrad med benen kvar och den kan helgrillas under lock på indirekt värme.

Goda tillbehör till grillat lamm är färskpotatissallad med en kall sås eller grillad potatis med bearnaise eller hollandaise smaksatt med mynta, rosmarin eller timjan.

Grilla lammstek

Kan man lägga en hel stek på grillen? Jajamen! Lägg den saltade och kryddade steken på indirekt värme från början och grilla under lock. Lammstekar är förstås olika formade och alla grillar olika varma, därför är stektermometer ett utmärkt sätt att ha koll på när köttet är klart. Låt steken vila 15 minuter i folie innan den serveras så alla goda smaker stannar kvar, tänk också på att innertemperaturen går upp några grader efter att du tagit köttet från värmen. Lamm är smakkompis med bland annat rosmarin, vitlök, citron, mynta, timjan, spiskummin och svartpeppar.

Grilla lammytterfilé

Lammytterfilé är det vi i vardagslag kallar för lammfilé, de riktiga lammfiléerna är väldigt tunna och finns inte så ofta i vanliga matbutiker. Hel lammfilé saltas och kryddas runtom, gärna 5-10 minuter i förväg. Grilla den sedan hastigt tills den får fin grillyta runtom. Fortsätt grilla på indirekt och låg värme tills den får en innertemperatur du vill ha. 

Lammytterfilé i mindre bitar grillas hastigt i 4-5 minuter och får vila 5 minuter på mycket svag värme.

Grilla vildsvin

Vildsvin liknar vanligt griskött men med en lite kraftigare, vildare smak och det är också ett lite magrare kött. Linda gärna in köttet i skivor av bacon eller fläsk för att få det saftigt. Man kan också gärna pensla med glaze, smör eller en blandning av smör och olja. Goda smaksättare är örter, vitlök, peppar av olika slag. Vildsvin ska grillas till samma temperatur som vanilgt fläskkött, runt 72° grader. 

Grilla korv

Vad är en sommar utan grillad korv?! Stick gärna i korvarna med en gaffel eller provsticka innan du lägger dem på grillen så minskar risken för att de spricker. Grilla på hög men inte extremt hög temperatur. Tjockare korvar kan grillas under lock på indirekt värme, då får de en extra rökig och god smak. Råkorv tar förstås längre tid än förlagade sorter, se till att den blir helt genomgrillad.  

Grilla tjocka revben

Tjocka revbensspjäll är underbara att grilla. De blir saftiga och smakar mycket. Antingen kan man sjuda dem i buljong eller lättsaltat vatten, gärna dagen innan och sedan grilla dem snabbt på hög värme. Då får man ett knaprigt yttre och ett mört och saftigt inre. Revbenen kan även långsamgrillas på indirekt värme. I båda fallen passar det bra att pensla med glaze under grillningen. Revben kan grillas in hel rad eller uppskrivna i som enskilda ben. Amerikansk BBQ-sås liksom salvia och andra örter är goda att sätta smak med.

Grilla ytterlår

Ett välgrillat nötytterlår kan bli fantastiskt gott. Köttet är inte så mört som filé, men smakar desto mer. Det ska grillas på indirekt medelgod värme som en liten stek. Låt den vila tio minuter innan den skärs upp i skivor. Den passar att klappas med torrmarinad, rub, och penslas med glaze eller smör under grillningen.

Grilla biff

Kärt barn har många namn: Biff, ytterfilé av nöt, utskuren biff eller biffstek är olika namn för samma sak. Biff är med rätta en av de mest populär köttdetaljer att grilla. Den kan grillas hel på indirekt värme eller skivas och grillas snabb på direkt värme. Så många saker passar till: stekt eller grillad lök, rödvinssås, bearnaise, barbecuesås eller kryddsmör.

Grilla ribs

Ribs är tunna revben och kan vara bland det mest knapriga och smaskiga man kan få till på grillen. Förmarinera gärna och grilla på rätt låg värme under lock tills köttet blivit så mört så att de lossnar från benen.

Grilla pepparbiff

Pepparbiff kan göras på oxfilé, biff eller rostas. Man saltar portionsbitar och vänder dem i en blandning av grovmalda pepparsorter som svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar och rosépeppar. Grilla hastigt på direkt medelvärme och låt vila i 5-10 minuter vid sidan. Servera gärna med en gräddig pepparsås och grillad potatis till.

Grilla rostas

Rostas är en fin och mör del av rostbiffen. Den har mycket smak, är ofta prisvärd och har därför blivit populär som grillkött. Den grillas först snabbt på direkt grillvärme, och får sedan gå klart på indirekt under lock. Sammanlagd grilltid för skivad rostas 6-8 minuter.

Grilla älgfilé

Älgfilé är så härligt mör och full av skogssmaker. Grilla så den får fin grillyta och låt sedan vila. Eftersom köttet är magert bör man inte grilla för länge. Syrliga, smöriga och gräddiga såser kompletterar köttet fint, till exempel i form av gräddsås, kryddsmör eller en kall sås.

Grilla älgstek

Älgstek är väldigt smakrikt och läckert. För att den ska bli bra måste den grillas försiktigt – köttet är magert och kan lätt bli torrt. Ett knep är att linda köttet med tunna skivor av fläsk eller bacon. Dessutom bör man grilla steken på indirekt låg värme under lock. Pensla gärna med smör under grillningen.

Innertemperaturer och grilltider

Fläskkött, kyckling och färsk korv ska ätas genomgrillat medan nöt och lamm kan vara alltifrån rare till well done. Använd stektermometer och följ tabellen nedan för bästa resultat

Rare 50°
Medium rare 55° 
Medium 60° 
Medium well 65° 
Well done 70° 
Långgrillat 75-90°

Nötkött

Biff 55-70˚C
Entrecôte55-70˚C
Flankstek 55-70˚C
Oxfilé 55-70˚C
Rostas 55-70˚C
Nötfärs 70˚C
Rostbiff 58-70˚C

Lamm

Lammfilé 58-70˚C
Lammfärs 70˚C
Lammkotlett 58-70˚C
Lammracks 58-70˚C
Lammstek 60-70˚C

Fläskkött

Flintastek 70˚C
Fläskfilé 70˚C
Fläskfärs 70˚C
Fläskkarré 80-85˚C
Grillspjut 70˚C
Fläskkotlett 70˚C
Sidfläsk 80˚C

Viltkött

Vildsvin 72˚C
Älgkött 58-70˚C

Kyckling

Hel kyckling 82˚C (intill benet)
Kycklingfilé 72˚C
Kycklingklubba 82˚C (intill benet)
Kycklingvingar 82˚C

Ungefärliga grilltider

Entrecôte, biff, lammkotlett 2–3 minuter per sida
Kycklingfilé 6 minuter per sida
Kycklingklubba 12–15 minuter per sida 
Fläskkarré 3–4 minuter per sida

Fler recept med grillat kött?

Grilla kött