• Artiklar
  • Våga lakrits i matlagning – 5 tips och recept!
Matskola

Våga lakrits i matlagning – 5 tips och recept!

Våga lakrits i matlagning – 5 tips och recept!

Är du en riktig lakrits-lover som bara älskar smaken av salmiak, söt- och saltlakrits? Här hittar du tips och recept på hur du även får in den goda lakritssmaken i matlagning – för dig som inte kan få nog!

Förutom att vara ingrediens i godis, så är lakritspulver faktiskt en spännande krydda att experimentera med i matlagningen. Det kanske känns helknäppt, men en gnutta lakrits i maten kan bidra med både sälta och djup, så våga testa!

1. En twist till grillat

En nypa lakritspulver kan ge spännande smak i marinader och glazer och ger en twist till det grillade köttet. Testa i till exempel den här glazen med chipotle och äpple!

Hur uttalas lakrits?

Lackriss eller laaaaakris? Den eviga frågan som upprör många har ett enkelt svar – båda är rätt! Enligt Svenska Akademiens Ordlista så kan lakrits uttalas med både kort och långt a. Så nu kan vi lägga ner stridsyxan.

2. Experimentera med picklat!

Testa att ha i en nypa lakritspulver nästa gång du picklar något! Det ger en härlig aromatisk smak som passar fint i ättikslagen. Här är ett tips med lakritspicklad fänkål som blir supergott till lammtacos!

3. Ta grytan till nya höjder

Lite lakritspulver i till exempel en kryddig högrevschili förhöjer smakerna och ger extra djup och aromer.

Från medicin till godis

Faktum är att lakritsroten började användas som ett populärt läkemedel för hela 4 000 år sedan. Godisformen av lakritsen uppfanns i England, och kom inte till Sverige förrän i slutet av 1800-talet.

4. Fejka med fänkål

Har du svårt att hitta lakritspulver i butik? Oroa dig inte, det finns lite olika råvaror som har en naturlig smak av lakrits, till exempel fänkål och anis. I det här receptet har vi tagit fram lakritssmaken med hjälp av fänkålsfrön i en riktigt god flädersås.

5. Delikata desserter

Men mest av allt är väl lakrits en omtyckt ingrediens i söta godsaker. Här är några av våra smarrigaste recept att duka fram till desserten eller fikastunden.

Mer läsning