
Lakritskladdkaka med karamelliserade mandlar och flingsalt
Lakrits och choklad är goda smakkompisar, med salt-söta mandlar och hallon blir det riktigt kalas!
Ingredienser
Receptet gäller för 10 bitar
-
100 g Arla® Svenskt Smör
- 2 ägg
- 3 dl strösocker
- 1 dl sötmandel
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk lakritspulver
- 4 msk kakao
- 1 msk vaniljsocker
Karamelliserade mandlar:
- ¾ dl strösocker
- 1 dl sötmandel
-
1 msk Arla® Svenskt Smör
- 1 tsk flingsalt
- 100 g hallon
- 2 dl Arla® vispgrädde
Gör så här
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Rör ner ägg och socker i smöret, häll i en bunke. Grovhacka mandlarna och blanda med de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.
Smält sockret i en stekpanna och lägg ner mandlarna. Rör i smöret. Häll upp de karamelliserade mandlarna på smörpapper och strö över flingsalt, låt kallna.
Fördela hallon och karamelliserade mandlar på kakan. Vispa grädden och toppa ev med lakritspulver, servera till kakan.
Tips:
Receptet är skapat av Miranda Westerlind och är ett av bidragen i finalen av Kladdkakeracet 2016.
Näringsvärden, per bit
- Energi: 440 kcal
- Protein: 6 g
- Kolhydrater: 44 g
- Fett: 26 g
Provlagat av Arla Köket
Skriv ut