Ugnsbakad lax med flädersås

Ugnsbakad lax med flädersås

40 min Huvudrätt
En rub med fänkålsfrön ger laxen lätt smak av lakrits. En god flädersås lyfter smakerna ytterligare.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Rör ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Mortla fänkålsfröna. Gnid in laxen med fänkål och halva mängden peppar och salt.
  • Skala och skär rotfrukter i tunna skivor. Skala löken. Skär kål och lök i bitar.
  • Lägg allt utom laxen i en ugnssäker form, strö över resterande salt och peppar. Ringla över smör-&rapsolja. Tillaga i mitten av ugnen ca 5 min.
  • Lägg laxen på rotfrukterna. Fortsätt tillaga i ugnen ca 15 min. Servera laxen och rotfrukterna med såsen.
Klart!
Energi:

495 kcal

Protein: 33 g
Kolhydrater: 22 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Skinnfri laxfilé
600 g
Hela fänkålsfrön
1 tsk
Svartpeppar
2 krm
Salt
1 tsk
Morot
200 g
Palsternacka
200 g
Rödbetor
100 g
Vitkål
400 g
Gul lök
1
2 msk
Flädersås:
2 dl
Konc fläderblomssaft
½ msk
Citron
rivet skal av ½
Salt
2 krm