• Artiklar
  • Glasslexikon – alla olika glassorter
Glasskolan

Glasslexikon – alla olika glassorter

Glasslexikon – alla olika glassorter

Du har säkert hört talas om glassorter som gelato, sorbet och mjukglass. Men vad skiljer egentligen dessa åt och visste du att det även finns otroligt många fler varianter på glass? Ta del av vårt glasslexikon och lär dig allt du kan tänkas behöva veta!

Sorbet

Denna glass innehåller endast frukt och sockerlag, ibland smaksätts den med likör eller vin. Testa till exempel vårt recept på fräsch jordgubbs- och rabarbersorbet. Det är viktigt att röra runt i sorbeten under tiden den kyls för annars får man ett kompakt isblock.

Gelato

Ordet betyder glass på italienska men skiljer sig en del från den klassiska, svenska glassen. Den innehåller mjölk, socker och smaksättare men aldrig (eller sällan) grädde. Gelato har även en mer kompakt konsistens eftersom man inte arbetar in lika mycket luft som i vanlig gräddglass.

Gräddglass

Basen i denna glass görs på socker, äggula och grädde som sedan smaksätts. Smeten fryses under omröring vilket ger glassen dess lena och mjuka konsistens. Lyxa till det med vårt recept på gräddglass med äkta vanilj, och servera med bär.

Yoghurtglass

I denna glass har stora delar av grädden och äggulorna ersatts med yoghurt. Det ger glassen en frisk och syrlig ton. Testa själv med vårt recept på yoghurtglass med vanilj.

Milkshake

Detta är en mjölkdrink där man mixar mjölk med glass och frukt eller bär, till exempel en hallonmilkshake. Shaken kan toppas med allt från vispad grädde till choklad- och kolasås.

Parfait

Denna glass är gjuten och gjord på en smet bestående av socker, äggulor, vispad grädde och önskad smaksättning. Den fryses direkt i sin form till skillnad från glass som man fryser under omrörning. Den vispade grädden ger parfaiten sin luftiga känsla. Här hittar du vårt recept på parfait med kardemumma, hallon och avbrända maränger. Parfait betyder ”perfekt” på franska.

Semifreddo

Ordet betyder ”halvfryst” och en är den italienska motsvarigheten till parfait. Det är en gjuten glass som görs utan glassmaskin. Testa vårt recept på hallonsemifreddo med daim.

Mjukglass

Detta är i stort sett samma som gräddglass men man har vispat in mer luft. Det är så mjukglassen får sin lätta och mjuka konsistens. Detta kan man åstadkomma hemma genom att låta gräddglass bli något tinad och sedan vispa med elvisp. Sugen på att testa hemma? Här är vårt recept på mjukglass med fluffig kolagrädde.

Glace au four/Baked Alaska

Här placerar man glass på en kakbotten och sedan täcks den med marängsmet och bakas i ugnen. Det ger en härlig nybakt maräng och sedan en kall glass och kaka i ett. Gör vårt grundrecept på glace au four och toppa med till exempel bär eller kolasås.

Ice cream Sundae

Denna består av en eller oftast flera olika kulor glass. Serveras oftast i höga glas tillsammans med olika toppings, till exempel i vårt recept där vi toppat sundaen med hjortron och kaksmulor.

Granité

Detta är en ”grov” sorbet som man inte rört lika mycket vilket ger den en mer kristallig textur. Används som en ”smakneutraliserare” mellan rätter, oftast smaksatta med gurka, lime eller grapefrukt.