Parfait med kardemumma, hallon och avbrända maränger

Parfait med kardemumma, hallon och avbrända maränger

60+ min Efterrätt
Avsluta middagen med en krämigt gräddig parfait med vit choklad och kardemumma. En genväg är att smula färdiga maränger på toppen när du serverar.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/parfait-med-kardemumma-hallon-och-avbranda-maranger/

Gör så här

  • Koka upp mjölk med delad vaniljstång och kardemumma. Låt dra ca 10 min. Sila bort kardemumma och vaniljstång.
  • Hacka chokladen, koka upp mjölken, tillsätt chokladen och rör slätt.
  • Koka upp socker, glykossirap och vatten.
  • Vispa ägg och äggulor med elvisp och tillsätt sockerlagen i en tunn stråle och vispa till ett tjockt äggskum.
  • Vänd ner chokladkrämen i äggskummet. Vispa grädden och vänd ner i smeten.
  • Häll i en form, ca 1 liter. Ställ in i frysen och låt stå minst 3 tim.
Maränger:
  • Sätt ugnen på 125°.
  • Vispa äggvitor till ett mjukt skum, tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till ett fast skum. Sikta florsockret och vänd ner i smeten.
  • Spritsa eller klicka ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 4 tim. Bränn ev av marängerna med en brännare när de är torra.
  • Rör hallonen med socker och servera till parfaiten.
Klart!
Energi:

335 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 31 g
Fett: 22 g

Ingredienser

⅗ dl
Vaniljstång
½
Stötta kardemummakärnor
1 krm
Strösocker
⅗ dl
Vatten
⅗ dl
Glykossirap
2 msk
Ägg
1
Äggulor
2
Vit choklad
100 g
3 dl
Maränger:
Äggvitor
2
Strösocker
½ dl
Florsocker
½ dl
Rårörda hallon:
Hallon
2 dl
Strösocker
2 msk