Varför ändras klimatet?
Det blir varmare och varmare på jorden. Det beror på att vi släpper ut mer så kallade växthusgaser i luften än vad naturen fångar in. De kallas växthusgaser för att de bildar som ett tak i atmosfären och stänger in värmen som i ett växthus. Koldioxid är den vanligaste och viktigaste, den släpps ut när vi använder fossila bränslen, som olja, kol och naturgas. Det finns också gaser som metan och lustgas till exempel, som kommer från marken, soptippar och från rapande djur.
Växthusgaserna har alltid funnits men nu släpper vi ut mer än naturen kan ta hand om. Vi har kommit överens internationellt om att hjälpas åt att stoppa klimatförändringarna. På FN:s klimatkonferens i Paris 2015 bestämdes att vi ska se till så det inte blir mer än 2 grader varmare på jorden än innan de stora förändringarna började, och helst inte mer än 1.5 grader varmare.
För att det ska bli enkelt att jämföra hur mycket växthusgaser som släpps ut brukar vi översätta alla växthusgaser till något som kallas koldioxidekvivalenter, som mäter hur mycket de olika växthusgaserna kan påverka klimatet.