• Artiklar
  • Så kan du hjälpa pollinerarna på traven

Så kan du hjälpa pollinerarna på traven

Så kan du hjälpa pollinerarna på traven Skapa en bivänlig miljö hemma

Oavsett om du har en trädgård eller en balkong kan du hjälpa våra livsviktiga humlor och bin på traven med till exempel olika blommor och växter.

Bin och humlor är livsviktiga för oss! De ser till exempel till att vi får frukt och grönsaker genom att de pollinerar blommor. Vi måste alltså vara rädda om dem. Här kommer några enkla tips på hur du kan göra din egen trädgård, eller till och med din balkong, bivänlig!

1. Plantera växter som pollinerarna behöver

Plantera blommor och växter som både du och pollinerarna tycker om! Till exempel lavendel, mynta, citronmeliss och andra kryddväxter. Bivänliga perenner är till exempel kärleksört, lungört, och blodnäva. Det är också bra om du kan hålla din rabatt blommande hela säsongen så börja med krokus i vår och avsluta säsongen med exempelvis ljung. Det viktiga är att blommorna har rikligt med pollen och nektar.

2. Satsa på en grön balkong

Har du en balkong kan du sätta upp holkar för bin och humlor. Bivänliga krukväxter för balkongen är till exempel timjan, gräslök och mejram. Har du till och med en trädgård kan du också se till att det finns ”stökiga” partier som till exempel lövhögar som humledrottningarna kan övervintra i. Det är därför smart att inte kratta på hösten utan först i maj när drottningarna vaknat.

3. Bygg mysiga bon

Hjälp småkrypen på traven genom att bygga ett insektshotell där de kan bo. Här visar vi hur du bygger ett insektshotell.

4. Skapa en vildare gräsmatta

Klipp delar av gräsmattan mer sällan för att låta örterna nå full höjd, blomma och sätta frö så lockar du humlor, bin och fjärilar till din trädgård.

5. Undvik starka medel

Kemiska bekämpningsmedel kan döda bina och humlorna, så undvik att använda bekämpningsmedel i din trädgård!

6. Satsa på eko!

KRAV-certifierade och ekologiska odlingar kan bidra till att öka den biologiska mångfalden genom att det blir fler arter av växter, fåglar och pollinerare på ekologiska gårdar. Att välja ekologiskt i butiken är ett viktigt val som gör skillnad.