Hur minskar vi matsvinnet?

De flesta upplever inte att de slänger särskilt mycket mat. Ändå kastar svenska hushåll mat till ett värde av 16–23 miljarder kronor, om året. Hur går det ihop?

En liten brödbit här, en gräddskvätt där och så några spagettistrån. Utan att tänka på det slänger vi fullt ätbar mat. Ofta är det ju lite åt gången, men lägger man ihop allt blir det rätt mycket mat i soporna. 

Att slänga mat som går att äta är inte bara dumt mot miljön utan också mot plånboken. Visste du till exempel att en familj med två vuxna och två barn kan spara en hel månadskostnad för mat om året på att äta upp maten i stället för att slänga den i soporna?

Och ser vi till att maten vi producerar hamnar i magen och inte i soporna har miljöpåverkan som produktionen orsakat inte heller skett i onödan. Vill du som vi bli mer resursklok? Då finns det massor att göra, och även de små sakerna spelar roll. 

Visste du att ...

  • Matsvinnet orsakar runt 500 000 ton växthusgaser varje år och det motsvarar utsläppen från 200 000 bilar.
  • I Sverige kastar vi runt 30 kilo mat och 26 liter dryck per person och år, vilket motsvarar cirka 6000 kronor rakt i soporna för en familj med två vuxna och två barn.

Våra bästa tips

Planera

Kolla vad du har hemma innan du handlar. Då är risken mindre att du handlar sådant du redan har. Gör en veckomatsedel på Arla.se eller via vår app och få alla ingredienser i en inköpslista.

Förpackning efter behov

Även om det ofta går åt mer förpackningsmaterial per gram mat i en mindre förpackning har forskning visat att om den mindre förpackningen gör att du slänger mindre av mat, blir den totala klimatpåverkan ändå lägre. Förpackningens miljöpåverkan är oftast lägre än innehållets.

Släng inte av vana

Släng inte produkter av vana bara för att de passerat bäst-före-datum. Titta, lukta och känn på dem. Ofta håller mjölkprodukter längre om du förvarat dem rätt. (OBS! Gäller inte för gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar).

Håll rätt temperatur

Håller du 4 °C i kylen och förvarar känsliga livsmedel där det är kallast håller de bättre.

Töm förpackningen

Vissa av våra fil- och yoghurtförpackning har separerbar topp. Genom att ta av toppen är det lättare att få ut mer ur förpackningen och sedan sortera plasten och pappret var för sig.

Förvara rester smart och använd dem

Förvara resterna i rena burkar eller övertäckta med plast. Se till att märka burkarna med datum eller på något annat sätt kommunicera hur länge resterna kan sparas.

Så länge håller mjölken

Hur länge håller mjölken, grädden och crème fraîchen i kylskåpet egentligen? Ofta håller de mycket längre än du tror.

Vår märkning

"Ofta bra efter" – för minskat matsvinn

En tredjedel av all mat som produceras i Sverige slängs bort. Därför har vi infört en märkning för att motverka matsvinnet.

Vad gör Arla åt matsvinnet?

Arla vill inspirera och bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat.