Hur minskar vi matsvinnet?

Matsvinn – rädda maten

De flesta upplever inte att de slänger särskilt mycket mat. Ändå kastar svenska hushåll cirka 619 000 ton mat om året (Naturvårdsverket, 2020). Hur går det ihop?

En liten brödbit här, en gräddskvätt där och så några spagettistrån. Utan att tänka på det slänger vi fullt ätbar mat. Ofta är det ju lite åt gången, men lägger man ihop allt blir det rätt mycket mat i soporna. 

Att slänga mat som går att äta är inte bara dumt mot miljön utan också mot plånboken. Visste du till exempel att en familj med två vuxna och två barn kan spara en hel månadskostnad för mat om året på att äta upp maten i stället för att slänga den i soporna?

Och ser vi till att maten vi producerar hamnar i magen och inte i soporna har miljöpåverkan som produktionen orsakat inte heller skett i onödan. Vill du som vi bli mer resursklok? Då finns det massor att göra, och även de små sakerna spelar roll. 

Visste du att ...

  • I Sverige kastar vi runt 30 kilo mat och 18 liter dryck per person och år, vilket motsvarar cirka 6000 kronor rakt i soporna för en familj med två vuxna och två barn.
  • Matsvinn står för 8-10 procent av utsläppen av växthusgaser i världen.

(Livsmedelsverket, 2022)

Visste du att ...

Så länge håller mjölken

Hur länge håller mjölken, grädden och crème fraîchen i kylskåpet egentligen? Ofta håller de mycket längre än du tror.

Så länge håller mjölken
Vår märkning

"Ofta bra efter" – för minskat matsvinn

En tredjedel av all mat som produceras i Sverige slängs bort. Därför har vi infört en märkning för att motverka matsvinnet.

"Ofta bra efter" – för minskat matsvinn

Vad gör Arla åt matsvinnet?

Arla vill inspirera och bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat.

Vad gör Arla åt matsvinnet?