Slänga eller inte slänga?

Hur får vi mindre matsvinn?

De flesta upplever inte att de slänger särskilt mycket mat. Ändå kastar svenska hushåll mat till ett värde av 16–23 miljarder kronor, om året. Hur går det ihop?

En liten brödbit här, en gräddskvätt där och så några spagettistrån. Utan att tänka på det slänger vi fullt ätbar mat. Ofta är det ju lite åt gången, men lägger man ihop allt blir det rätt mycket mat i soporna. 

Att slänga mat som går att äta är inte bara dumt mot miljön utan också mot plånboken. Visste du till exempel att en familj med två vuxna och två barn kan spara en hel månadskostnad för mat om året på att äta upp maten i stället för att slänga den i soporna?

Och ser vi till att maten vi producerar hamnar i magen och inte i soporna har miljöpåverkan som produktionen orsakat inte heller skett i onödan. Vill du som vi bli mer resursklok? Då finns det massor att göra, och även de små sakerna spelar roll. 

Fler resurskloka tips

Våra bästa tips

#1. Planera

Kolla vad du har hemma innan du handlar. Då är risken mindre att du handlar sådant du redan har. Bra för att minska både matsvinn och trängsel i kylskåp och skafferi. Gör en veckomatsedel på Arla.se eller via vår app och få alla ingredienser i en inköpslista som du kan skicka direkt till MatHem.

Våra bästa tips

#2. Förpackning efter behov

Välj förpackning efter hur mycket du gör av med. Även om det ofta går åt mer förpackningsmaterial per gram mat i en mindre förpackning har forskning visat att om den mindre förpackningen gör att du slänger mindre av mat, blir den totala klimatpåverkan ändå lägre. Förpackningens miljöpåverkan är oftast lägre än innehållets.

Våra bästa tips

#3. Släng inte av vana

Släng inte produkter av vana bara för att de passerat bäst-före-datum. Titta, lukta och känn på dem. Ofta håller mjölkprodukter längre om du förvarat dem rätt. (OBS! Gäller inte för gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar).

Våra bästa tips

#4. Håll rätt temperatur

Håller du 4 °C i kylen och förvarar känsliga livsmedel där det är kallast håller de bättre.

Våra bästa tips

#5. Töm förpackningen

Vissa av våra fil- och yoghurtförpackning har separerbar topp. Genom att ta av toppen är det lättare att få ut mer ur förpackningen och sedan sortera plasten och pappret var för sig.

Så här gör du: Tryck in tummen vid den markerade perforeringen, vrid försiktigt av toppen, lyft därefter ut flikarna från botten så att så mycket yoghurt och fil som möjligt kan klämmas ut ur förpackningen.

Våra bästa tips

#6. Förvara rester smart och använd dem

Förvara resterna i rena burkar eller övertäckta med plast. Se till att märka burkarna med datum eller på något annat sätt kommunicera hur länge resterna kan sparas.

nya märkningen

"Ofta bra efter" – för minskat matsvinn

En tredjedel av all mat som produceras i Sverige slängs bort. Nu inför vi en ny märkning för att motverka matsvinnet.

Läs mer om märkningen
Mindre matsvinn

Vad gör Arla åt matsvinnet?

Arla vill inspirera och bidra till en mer hållbar produktion och konsumtion av mat.

Det här gör vi
Mindre matsvinn

7 kloka tips i köket

Fick du lite pasta över och bara några blad på basilikan? Här finns mat att rädda och vi berättar hur.

Till våra kloka tips i köket
Mindre matsvinn

Så länge håller mjölken

Hur länge håller mjölken, grädden och crème fraîchen i kylskåpet egentligen? Ofta håller de mycket längre än du tror.

Så länge håller mjölken