Lökpaj med sardeller

Lökpaj med sardeller

60+ min Buffé Huvudrätt
Lika god varm som kall, given på påskbordet!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lojpaj-med-sardeller/

Gör så här

  • Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  • Tryck ut degen tunt i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter. Nagga och låt stå i frys ca 15 min.
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 min.
  • Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fräs med timjan i smör ca 5 min. Strö över sockret och rör runt. Tillsätt vin, salt och peppar. Låt koka ihop på svag värme ca 5 min.
  • Vispa samman ägg, äggulor, grädde och mjölk i en bunke. Rör i ost och lök. Häll blandningen i pajskalet.
  • Halvera sardellerna på längden och lägg dem på pajen. Grädda i mitten av ugnen 20–25 min.
Klart!
Energi:

405 kcal

Protein: 11 g
Kolhydrater: 23 g
Fett: 30 g

Ingredienser

Svenskt Smör från Arla®
125 g
Vetemjöl
3 dl
Vatten
2 msk
Fyllning:
Gula lökar
4
Vitlöksklyftor
2
Hackad färsk timjan
1 msk
Svenskt Smör från Arla®
2 msk
Strösocker
1 msk
Vitt vin
1 dl
Salt
1 tsk
Peppar
2 krm
Ägg
1
Äggulor
2
1 dl
1 dl
150 g
Rak sardellfiléer
1 burk