• Artiklar
  • Äppelsorter – svenska och utländska äpplen vi älskar
Matskola

Äppelsorter – svenska och utländska äpplen vi älskar

Äppelsorter – svenska och utländska äpplen vi älskar Hur många äppelsorter kan du?

Äpplet är en av våra mest populära frukter, vilket inte är så konstigt med tanke på dess goda smak och många användningsområden. I Sverige odlar vi äpplen i stora mängder, men vi importerar även en hel del från utlandet. Här listar vi de populäraste svenska äppelsorterna du kan hitta i många trädgårdar, samt spännande äppelsorter från andra länder.

Svenska äppelsorter

I Sverige har vi odlat äpplen i många hundra år, förmodligen sedan medeltiden. Under äppelsäsongen, som brukar börja efter sommaren, är det många som gör äppelmust, äppelpaj, äppelkompott och annat gott av äpplena från trädgården. Här är några av de mest populära svenska äppelsorterna du kan hitta i butik och trädgårdar.

Discovery

discovery-1440x800

Discovery är ett mycket smakrikt äpple med grönt, gult och rött skal. Den brukar finnas tillgänglig från augusti till oktober och är god att äta som den är, eller i bakverk. Då den har en kortare hållbarhet bör den ätas så snabbt som möjligt.

Smak: Söt och syrlig

Elise

Elise är en relativt ny äppelsort som togs fram för att kunna ätas av personer som är känsiga för äpple. Äpplet är mörkrött med gula inslag och har en säsong från februari till juni. Den smakar som bäst efter den har fått lagras, då mer syrlighet kommer fram.

Smak: Syrlig och söt

Ingrid Marie

ingridmarie-1440x800

Ingrid Marie är ett omtyckt äpple, och du hittar den i nästan alla matbutiker. Den bör skördas i oktober och sedan lagras i en månad för bästa smak. Färgen är mörkt röd och den är populär som juläpple.

Smak: Syrlig, frisk och kryddig

Rubinola

Rubinola är en äppelsort med en vacker gulröd färg och ursprung i Tjeckien. Den skördas främst i oktober och kan sedan lagras ända fram till maj.

Smak: Frisk och sötsyrlig

Saga

Saga är en relativt ny äppelsort med ursprung i Belgien. Den är röd och gröngul i färgen och har ett sprödare fruktkött med mycket saftighet. Saga har en lång säsong och kan skördas mellan oktober och mars.

Smak: Söt och mild

Santana

santana-1440x800

Santana är ett mörkrött äpple som lämpar sig utmärkt i desserter och bakverk, men också i sallader där den tillför mycket friskhet. Den brukar finnas tillgänglig från oktober till mars.

Smak: Frisk, syrlig och söt

Populära äppelsorter från andra länder

Importen från andra länder gör att vi kan njuta av smakrika äpplen året runt. Under höst och vår kommer äpplena främst från Europa, och annars ofta från Sydamerika. Här lista vi olika importerade äppelsorter som du ofta kan hitta i matbutiken.

Golden Delicious

Golden Delicious är vackert gröngul med ett krispigt, vitt fruktkött och har urpsrung i Louisiana i USA. Det är ett mycket fylligt och gott äpple som vi främst importerar från Frankrike och Italien och finns tillgänglig året om.

Smak: Söt med en svag syra

Granny Smith

granny-smith-1440x800

Granny Smith är ett populärt äpple som känns igen på sin fläckfria, vackra gröna färg och finns tillgänglig nästan hela året. Den har sina rötter i Italien, Frankrike och Spanien och passar utmärkt i bakning och matlagning.

Smak: Syrlig med svag sötma

Pink Lady

pink-lady-1440x800

Smakrika Pink Lady har en vacker rosa färg och är riktig krispig och saftig på insidan. Den kommer främst från Nederländerna och Italien, men har sitt ursprung i Australien.

Smak: Mycket sötma och lite syra

Red Delicious

Det lite konformade äpplet Red Delicious känns främst igen på sin klarröda, fina färg. Äpplet kommer främst från Italien och Frankrike men importeras även från Argentina.

Smak: Söt och mild

Royal Gala

Royal Gala är ett smakrikt äpple med gul och röd färg som importeras från flera länder, däribland Frankrike, Spanien, Brasilien och Chile.

Smak: Söt och mild

Recept med äpplen

Mer läsning