Äppelpizza med kolasås

Äppelpizza med kolasås

30 min Efterrätt
Frasig pizza med iskall glass och ingefärssmakande kolasås som är svår att sluta äta. Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.
Tom  Sjöstedt
Tom Sjöstedt Årets kock 2008
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/appelpizza-med-kolasas/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Rulla ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Bryn smöret. Skiva äpplena tunt, gärna på mandolin. Täck degen med äppelskivorna.
  • Pensla på smöret, strö över socker och rosmarin. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Kolasås:
  • Koka ihop grädde, sirap och ingefära ca 10 min under omrörning. Dra av från värmen och sila. Skär smöret i tärningar och vispa ner i såsen precis innan servering.
  • Ringla kolasåsen över pizzan och servera ev med vaniljglass.
Klart!
Energi:

735 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 77 g
Fett: 45 g

Ingredienser

Kyld smördeg à 250 g
1 pkt
50 g
Äpplen, syrliga svenska
4
Rårörsocker
½ dl
Färsk rosmarin, plockad
2 msk
Kolasås:
2 dl
Ljus sirap
2 dl
Färsk ingefära, hackad
2 msk
50 g