Matskola

Torka äpplen i ugn – så gör du!

Torka äpplen i ugn – så gör du! Att ställa fram en skål äppelchips är ett riktigt mysigt höstsnacks.

Svämmar trädgården fullkomligt över med äpplen? Då kan du passa på att ta vara på dem genom att torka och göra goda äppelringar! Här berättar vi hur du bär dig åt.

Förbered dina äpplen

Börja med att rengöra äpplena genom att skölja med vatten och kärna sedan ur dem. Skiva upp dem i jämna skivor, ju tunnare de är desto fortare går det att torka.

Tips! Blanda med citron

Blanda äppelskivorna med pressad citronsaft – då förhindrar du att de blir bruna.

Dags för ugnen

  1. Sprid ut äppelskivorna på ett bakplåtspapper och sätt in dem i mitten av ugnen på 75 grader (eller 50 grader varmluft).
  2. Låt de torka i cirka 5-6 timmar beroende på hur tjocka skivorna är. Öppna ugnsluckan några gånger under torkningen för att släppa ut fukt.
  3. Äppelskivorna är klara när de börjar kännas sega.
  4. Förvara i lufttät burk som är ordentligt ren och torr. Sedan håller äppelskivorna i ungefär fyra veckor.

Njut av dina torkade äpplen

När du väl gjort ett gäng äppelskivor är det äntligen dags att njuta av dem. Ät som de är eller hacka upp och ha i din granola, i bakning, eller låt dem koka med i havregrynsgröten. Eller varför inte ge bort i present i en tjusig burk?

Vill du ha mer äppelinspiration?

Här hittar du alla våra recept med äpplen!