Våra bästa tips

Glasskola

Skolan för dig som gillar god glass i lagom stora lass. Här hittar du bästa tipsen för hemmagjord glass, recept, lexikon, tips på topping och förslag på lite hälsosammare varianter. En ganska glassig skola, helt enkelt.

Våra bästa tips för

Hemmagjord glass

Har du ingen glassmaskin hemma men vill ändå njuta av en svalkande glass? Låt Årets Konditor, Sara Hultberg, guida dig till en fantastisk vaniljparfait.

Fler tips för god hemmagjord glass
Hemmagjord glass
Kolla in alla våra

Glassrecept

Servera som en god efterrätt, kyl ner dig en varm sommardag eller bara för att det är så otroligt gott. Glass är alltid en bra idé!

Glassrecept
vårt

GLASSLEXIKON

Du har säkert hört talas om glassorter som gelato, sorbet och mjukglass. Men vad skiljer egentligen dessa åt och visste du att det även finns otroligt många fler varianter på glass? Ta del av vårt glasslexikon och lär dig allt du kan tänkas behöva veta!

Sorbet

Denna glass innehåller endast frukt och sockerlag, ibland smaksätts den med likör eller vin. Det är viktigt att röra runt i sorbeten under tiden den kyls för annars får man ett kompakt isblock.

Gelato

Ordet betyder glass på italienska men skiljer sig en del från den klassiska, svenska glassen. Den innehåller mjölk, socker och smaksättare men aldrig (eller sällan) grädde. Gelato har även en mer kompakt konsistens eftersom man inte arbetar in lika mycket luft som i vanlig gräddglass.

Gräddglass

Basen i denna glass görs på socker, äggula och grädde som sedan smaksätts. Smeten fryses under omröring vilket ger glassen dess lena och mjuka konsistens.

Yoghurtglass

I denna glass har stora delar av grädden och äggulorna ersatts med yoghurt. Det ger glassen en frisk och syrlig ton.

Milkshake

Detta är en mjölkdrink där man mixar mjölk med glass och frukt eller bär. Shaken kan toppas med allt från vispad grädde till choklad- och kolasås.

Parfait

Denna glass är gjuten och gjord på en smet bestående av socker, äggulor, vispad grädde och önskad smaksättning. Den fryses direkt i sin form till skillnad från glass som man fryser under omrörning. Den vispade grädden ger parfaiten sin luftiga känsla. Parfait betyder ”perfekt” på franska.

Semifreddo

Ordet betyder ”halvfryst” och en är den italienska motsvarigheten till parfait. Det är en gjuten glass som görs utan glassmaskin.

Mjukglass

Detta är i stort sett samma som gräddglass men man har vispat in mer luft. Det är så mjukglassen får sin lätta och mjuka konsistens. Detta kan man åstadkomma hemma genom att låta gräddglass bli något tinad och sedan vispa med elvisp.

Glace au four/Baked Alaska

Här placerar man glass på en kakbotten och sedan täcks den med marängsmet och bakas i ugnen. Det ger en härlig nybakt maräng och sedan en kall glass och kaka i ett.

Icecream Sundae

Denna består av en eller oftast flera olika kulor glass. Serveras oftast i höga glas tillsammans med olika såser och bär.

Granite

Detta är en ”grov” sorbet som man inte rört lika mycket vilket ger den en mer kristallig textur. Används som en ”smakneutraliserare” mellan rätter, oftast smaksatta med gurka, lime eller grapefrukt.

Så gör du

Glass i glassmaskin

Se Årets Konditor, Sara Hultberg, ge sina bästa tips för att göra en riktigt smarrig vaniljglass i glassmaskin.

Fler tips för glass i glassmaskin

Toppa din glass i oändlighet