Lax i ugn med sparris och grönt smör

Lax i ugn med sparris och grönt smör

45 min Huvudrätt
Allt-på-en-plåt med sommarens godaste primörer! Gör dubbel sats ramslökssmör och frys in det som blir över. Det kan du ta fram efter behov, skiva eller riva över det mesta.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Börja med smöret. Hacka ramslöken grovt. Mixa den med olja och citronsaft.
  • Lägg över i en bunke och vispa luftigt tillsammans med smör och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  • Sätt ugnen på 200°. Blanda potatisen med olja och salt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i mitten av ugnen ca 15 min.
  • Halvera fänkålen på längden. Blanda alla grönsaker med oljan. Krydda laxen med fänkålsfrön och chili flakes.
  • Lägg grönsaker och lax på den varma plåten. Salta lax och grönsaker och tillaga klart i mitten av ugnen ca 15 min.
  • Klicka ut ramslöksmöret på laxen och servera genast.
Klart!
Tips:

Får du smör över? Forma det till en rulle i smörpapper och lägg i frysen. Ta fram och riv över all mat du vill sätta extra smak på!

Energi:

815 kcal

Protein: 36 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 56 g

Ingredienser

Färskpotatis
1 kg
Olivolja
1 msk
Salt
1 tsk
Grönsaker:
Fänkål, späd
150 g
Sparrisbroccoli
200 g
Morot, späda
150 g
Rädisor, gärna olika färger
125 g
Olivolja
2 msk
Lax
600 g
Hela fänkålsfrön
1 tsk
Chili flakes
½ tsk
Vispat ramslöksmör:
Ramslök
15 g
Olivolja
½ dl
Citronsaft
1 tsk
Citron, rivet skal
½
50 g
Salt och svartpeppar