Laxsida i ugn

Laxsida i ugn

45 min
Huvudrätt
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/lax-i-ugn-med-sparris-och-gront-smor/

Gör så här

  • Börja med såsen: Rör ihop alla ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ kallt.
  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Skölj laxen i kallt vatten. Torka av den med hushållspapper och lägg i en ugnsform.
  • Smält smöret i en liten kastrull och pensla laxen med smöret. Strö över salt. Skär citronen i tunna skivor. Fördela citronskivorna över laxen.
  • Skär rödlöken i tunna klyftor. Skär broccolin i långa buketter så du får med hela stammen. Halvera tomaterna. Salta fisken och grönsakerna.
  • Tillaga laxsidan i ugn ca 30 min, eller tills den har en innertemperatur på 54°.
  • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
  • Servera laxen med nykokt potatis och kall sås.
Klart!

Får du smör över? Forma det till en rulle i smörpapper och lägg i frysen. Ta fram och riv över all mat du vill sätta extra smak på!

Energi:

815 kcal

Protein: 36 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 56 g

Ingredienser

Lax
600 g
50 g
Rödlök
½
Broccoli
250 g
Körsbärstomater
250 g
Flingsalt
1 msk
Kall sås till lax:
3 dl
Finskuren färsk gräslök
2 msk
Rödlök, finhackad
½
Citron, finrivet skal
1
Stenbitsrom
2 msk
Dijonsenap
1 tsk
Salt och svartpeppar
Till servering:
Potatisar
900 g