• Artiklar
  • Kan man frysa crème fraiche? Nja, tänk på det här först

Kan man frysa crème fraiche? Nja, tänk på det här först

Kan man frysa crème fraiche? Nja, tänk på det här först

Crème fraiche är en av de mejeriprodukter som inte står sig särskilt bra efter en omgång i frysen. Läs mer här om varför du inte bör frysa crème fraiche och vad du kan göra om du ändå råkat lägga in en burk i frysen.

Frysa crème fraiche

En upptinad crème fraiche har inte alls samma härliga konsistens som den färska. Tvärtom så blir den grynig, vattnig och riktigt tråkig. Därför rekommenderar vi att du inte fryser crème fraiche alls.

Om du har varit lite ivrig och ändå fryst in en burk så kan du dock fortfarande använda den. Den funkar nämligen utmärkt att äta i fryst form, till exempel en liten klick i smoothies eller som ingrediens glass. Testa till exempel den här ljuvliga glassen med smak av brynt smör:

Lukta, smaka och använd resterna

Crème fraiche är en produkt med lång hållbarhet – längre än vad du kanske tror. Bara du håller den ordentligt kyld så kan den hålla i upp till 7-10 dagar efter bäst före-datum. Och framför allt – om det luktar och smakar bra så är det fritt fram att använda.

Då crème fraiche är en så mångsidig produkt som går att använda i mycket så är det lätt att ta vara på de små klickarna som kan bli över. Toppa grytor, blanda ner i pastasåser, eller använd i gratänger. När crème fraichen väl blivit tillagad i en maträtt så går det utmärkt att frysa in hela rätten. Här hittar du fler tips på bra mat att frysa in.

Läs mer om att frysa mejeriprodukter

Mer läsning