Här är allt du verkligen behöver veta om grönkål.
1. När är grönkål i säsong?
Alltid, den finns i butik året runt. Har du egen grönkål i trädgården kan du skörda vartefter under hösten och vintern. Frostnupen grönkål får fylligare smak och mjukare blad. Den goda grönkålspajen med kvarg kan med andra ord lagas året runt.
2. Hur tillagar man grönkål?
Grönkål kan ätas rå. Ge den gärna en lite massage först så att den mjuknar. Den kan användas i sallader, smoothie och röror.
Den kan stekas, kokas, användas i grytor, gratänger och pajer eller på pizza som i pizza bianco med grönkål och silverlök.
Med grönkål, smör och salt gör man enkelt grönkålschips.
Här finns alla våra goda recept med grönkål.
3. Hur ska grönkål förvaras?
I en plastpåse i kylen. Stänk på lite vatten så håller sig kålen fräsch längre.
4. Kan man frysa grönkål?
Ja, grönkålen kan frysas som den är. Frys in hela blad eller repa av och skär i mindre bitar och frys in i plastpåse. Några droppar vatten i plastpåsen förlänger hållbarheten. Sug ut luften ur påsen och stoppa in i frysen.
5. Kan man äta grönkål som blivit gul?
Ja. Om den är lite smågul är det tecken på att kålen börjat vissna. Då passar det bättre att laga till än att äta rå. Ta tillvara på åldrande grönkål genom att laga pasta med grönkål och ostsås.
Grönkålsskolan – mer läsning
- Här får du änligen veta varför grönkål luktar prutt och vill ha massage.
- Läs om hur grönkålen blev så het. En PR-konsult, Jennifer Aniston och Michella Obama har alla ett finger med i spelet.