Pumpabröd med färskoströra

Pumpabröd med färskoströra

2 tim
Buffé Mellanmål Frukost
Går att frysa
Bröd bakat med pumpapuré blir både saftigt och gott. Dessutom får det en vacker färg. Bröa gärna bakformen med pumpafrön för ett extra vackert bröd. Servera brödet nybakat med färskoströra. Gott både till soppa, som frukost och på buffén.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pumpabrod-med-kryddig-farskostrora/

Gör så här

  • Skär pumpan i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Spara 1dl av kokvattnet. Lyft upp pumpabitarna och mixa dem till en slät puré.
  • Smula jästen i en bunke. Rör ner det sparade kokvattnet, kesella och pumpapurén. Rör ut jästen så den löser upp sig.
  • Tillsätt mjöl, pumpakärnor, smör och salt. Arbeta till en smidig deg i degblandare. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Tillsätt ev lite mera mjöl men degen får gärna vara lite kladdig.
  • Forma degen till två avlånga bröd och snurra varje bröd ett varv. Lägg bröden i väl smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Strö gärna pumpakärnor och flingsalt på bröden och grädda mitt i ugnen 25-30 min. Låt svalna under bakduk.
  • Rör ihop kvarg, timjan, citronskal och salt och servera färskoströran till pumpabrödet.
Klart!
Energi:

1136 kcal

Protein: 42 g
Kolhydrater: 155 g
Fett: 37 g

Ingredienser

Skalad butternutpumpa
300 g
Jäst
25 g
125 g
Vetemjöl med fullkorn
ca 7 dl
Pumpakärnor
1 dl
25 g
Salt
1 tsk
Färskoströra:
125 g
Hackad färsk timjan
1 msk
Citron, finrivet skal
½
Flingsalt
1 tsk