Gott till grillat

Gott till grillat

Goda tillbehör till grillat

Kött och fisk i all ära, men är det inte ofta sidorätterna vi minns från en lyckad grillkväll?

Hoppa direkt till:
Kryddsmör | Såser & dressingar | ColeslawSallader

Till kraftig grillsmak och rökighet är det gott med friska, syrliga och ibland lite söta såser. Kalla yoghurtsåser, barbequesås på tomat eller frukiga salsor passar bra med alla sorters kött, fisk och skaldjur. Krydda gärna med örtkryddor och chili för den som vill. Ett hemmagjort kryddsmör är också ett enkelt sätt att sätta smak på det grillade, bara att klicka på och låta smöret smälta och aromerna komma fram.

Det varma från grillen gör sig med bra ihop med alla sorters gröna och matiga sallader. Potatissallad eller sallad på bulgur eller couscous, gärna med lite sälta från feta- eller ädelost. Gör en grundsallad med flera olika dressingar så får alla blanda och mixa som de vill.

Tillbehören och grönsakerna kan du såklart lägga på grillen också. Läs mer i vårt kapitel om att grilla vegetariskt.

Coleslaws

Grundidén med slaws och coleslaw är att strimla rot- och kålväxter och bland dem med en krämig och kall sås. Sedan mjuknar de i såsen och får en härlig och lite seg konsistens. En pizzasallad är en typisk coleslaw. Vitkål, rödkål, kålrabbi och rättika går också bra att slaka. Men tricket kan även utföras på bland annat rödbetor, blomkål och rädisor.

Coleslaws

Sallader

A och O med sallader är att bladen ska vara krispiga. Annars förlorar de sin råa trädgårdskaraktär. Många sorter kan läggas i kallt vatten ett par timmar innan de ska användas. Salladsbladen kan kompletteras med allt mellan himmel och jord: tomat, rödbeta, grillad persika, krutonger, kokta bönor och god ost. Krämiga eller oljiga dressingar förgyller salladerna, och de får gärna smaka rätt så mycket eftersom blad och många andra grönsaker har milda smaker. Och eftersom dressingar gör bladgrönsaker mjuka bör sallad och sås blandas precis före servering.

Sallader

Kryddsmör

Det är ljuvligt när ett smakrikt smör smälter på en bit fisk, skaldjur eller kött. Det doftar smörigt och kryddigt. Kryddsmör kan ha en enda smak, som persiljesmör, eller vara mycket sammansatta, som kryddsmör provençale. Rumsvarmt smör blandas enkelt med allt från örter till eldig chili och kan göras till en rulle som noga förpackad läggs i frysen tills den behövs. Smöret kan serveras kallt, svalt eller nästan helt smält. Det kan skivas, spritsas eller vispas härligt luftigt före servering.

Kryddsmör

Såser och dressingar

Inget går upp mot en god sås. I såser kan smakerna mildras, spetsas till och understrykas. Oavsett om såsen är kall eller varm, tjock eller tunn ska man inte kompromissa med grunderna. Smör, grädde, yoghurt, gräddfil, god olja samt färska kryddor och örter måste till. Då går såsvispandet nästan av sig självt. Smaka av noga och låt gärna såsen stå och dra lite så att smakerna går ihop.

Såser och dressingar