Gott till grillat

Kött och fisk i all ära, men är det inte ofta sidorätterna vi minns från en lyckad grillkväll?

Hoppa direkt till:
Kryddsmör | Såser & dressingar | Krämer & röror | Salsor | Picklat & inlagt | Coleslaw | Gröna sallader | Matiga sallader

Till kraftig grillsmak och rökighet är det gott med friska, syrliga och ibland lite söta såser. Kalla yoghurtsåser, barbequesås på tomat eller frukiga salsor passar bra med alla sorters kött, fisk och skaldjur. Krydda gärna med örtkryddor och chili för den som vill. Ett hemmagjort kryddsmör är också ett enkelt sätt att sätta smak på det grillade, bara att klicka på och låta smöret smälta och aromerna komma fram.

Det varma från grillen gör sig med bra ihop med alla sorters gröna och matiga sallader. Potatissallad eller sallad på bulgur eller couscous, gärna med lite sälta från feta- eller ädelost. Gör en grundsallad med flera olika dressingar så får alla blanda och mixa som de vill.

Tillbehören och grönsakerna kan du såklart lägga på grillen också. Läs mer i vårt kapitel om att grilla vegetariskt.

Gör ditt eget kryddsmör

Kryddsmör

Det är ljuvligt när ett smakrikt smör smälter på en bit fisk, skaldjur eller kött. Det doftar smörigt och kryddigt. Kryddsmör kan ha en enda smak, som persiljesmör, eller vara mycket sammansatta, som kryddsmör provençale. Rumsvarmt smör blandas enkelt med allt från örter till eldig chili och kan göras till en rulle som noga förpackad läggs i frysen tills den behövs. Smöret kan serveras kallt, svalt eller nästan helt smält. Det kan skivas, spritsas eller vispas härligt luftigt före servering.

Recept: kryddsmör

Såser & dressingar

Inget går upp mot en god sås. I såser kan smakerna mildras, spetsas till och understrykas. Oavsett om såsen är kall eller varm, tjock eller tunn ska man inte kompromissa med grunderna. Smör, grädde, yoghurt, gräddfil, god olja samt färska kryddor och örter måste till. Då går såsvispandet nästan av sig självt. Smaka av noga och låt gärna såsen stå och dra lite så att smakerna går ihop.

Recept: sås

Krämer & röror

Lite tjockare än sås och inte sällan med grövre konsistens – röror finns i oändligt antal varianter. Tzatziki, hummus, guacamole och pesto har banat väg för att hemmakocken ska röra ihop sin egen blandning. En röra kan vara behövligt svalkande med yoghurt. Den kan också ha tydlig karaktär och pigga upp det grillade med hetta från chili och svartpeppar eller med pikanta smaker som ädelost och rucola. Låt gärna röran stå och mogna i kylen; det brukar göra skillnad. För det mesta ska den vara kall eller åtminstone sval när den ställs fram på grillbuffén.

Recept: röror

Salsor

En salsa kan vara slät eller full med fintärnade bitar, men den har alltid något piggt och levande över sig. Med rötter i Latinamerika, från Mexiko till Chile, är salsorna ofta fruktiga, inte sällan ettriga av chili och vitlök, och får en syrlig avslutning av koriander eller mynta och lime eller citron.

Kom ihåg att en salsa är inte bättre än sina delar. Se därför till att råvarorna har mycket smak och är spänstiga. Sätt örternas ändar i kallt vatten en eller ett par timmar innan de ska hackas. Använd om möjligt frilandsodlade örter eller åtminstone sådana som fått växa långsamt. Mynta, gräslök och koriander ska inte vara för tunna eller ha för klena stjälkar. Det är ett tecken på att de smakar mindre.

Recept: salsa

Picklat & inlagt

Det är ren magi att kunna bevara grönsaker, frukt, ost – ja, till och med fisk – genom att låta dem ligga i en god lag på glasburk. Den syrefattiga miljön samt kryddor, salt och socker ger det inlagda en lång hållbarhet. Samtidigt fördjupas smakerna; med tiden mognar det inlagda och smakerna blir mildare och mer nyanserade. Det gäller allt från utsökt grov chutney till sötsura inlagda grönsaker. Som regel bör man servera det in-lagda kallt eller svalt.

Recept: picklat och inlagt

Coleslaws

Grundidén med slaws och coleslaw är att strimla rot- och kålväxter och bland dem med en krämig och kall sås. Sedan mjuknar de i såsen och får en härlig och lite seg konsistens. En pizzasallad är en typisk coleslaw. Vitkål, rödkål, kålrabbi och rättika går också bra att slaka. Men tricket kan även utföras på bland annat rödbetor, blomkål och rädisor.

Recept: coleslaw

Gröna sallader

A och O med grönsallader är att bladen ska vara krispiga. Annars förlorar de sin råa trädgårdskaraktär. Många sorter kan läggas i kallt vatten ett par timmar innan de ska användas. Salladsbladen kan kompletteras med allt mellan himmel och jord: tomat, rödbeta, grillad persika, krutonger, kokta bönor och god ost. Krämiga eller oljiga dressingar förgyller salladerna, och de får gärna smaka rätt så mycket eftersom blad och många andra grönsaker har milda smaker. Och eftersom dressingar gör bladgrönsaker mjuka bör sallad och sås blandas precis före servering.

Recept: gröna sallader

Matiga sallader

Sallader med bönor, gryner, potatis och korn som bas blir rejäla och matiga. En stor del av denna tradition kommer från Mellanöstern, där man också kan konsten att lätta upp med fruktig olivolja och uppfriskande citron. Vid tillagningen av dessa sallader är det viktigt att de inte blir för mastiga. Att lätta upp med ingredienser, som fetaost eller ädelost, och att komplettera med härliga grönsaker och ibland frukt är nyckeln till framgång. Syrligheten kan komma från citron men också från lime, yoghurt, gräddfil eller crème fraiche.

Recept: sallader