Grilla lax

Grilla lax

Tips för en perfekt grillad lax

Hur grillar jag en hel lax? Hur släcker jag lågorna om det börjar brinna när fettet från laxen droppar ner i glöden? Och när vet jag att laxen är klar? Här kan du läsa om hur du lyckas grilla svenskarnas älsklingsfisk.

Lax är en tålig fisk med hög halt av nyttigt fett som är perfekt att grilla. Den kan grillas hel, som sida, kotlett, eller portionsbit – i alla fall med eller utan skinn. Experimentera gärna med olika rökspån för att få variation på den välbekanta råvaran.

Tider för laxgrillning

Hur lång tid det tar att grilla något beror förstås på hur varm grillen är men här hittar du ungefärliga tider. Börja gärna med grilla laxen på hög värme för att flytta över den till mildare indirekt värme, den andra halvan av grilltiden.

Tunna laxskivor: 1-2 minuter per sida 
Tjocka laxfiléer eller laxkotletter: 4-5 minuter per sida
Hel stor fisk: 30–40 minuter på indirekt värme

Temperatur på grillad lax

För ett extra bra resultat kan du kontrollera laxens innertertemperatur med en grilltermometer. Satsa på en temperatur runt 50-55 grader. 

Grillad laxsida

En hel laxsida är smidigt att grilla när ni är många. Bäst är om ryggbenet tagits bort men skinnet är kvar. Salta upp till en halvtimme i förväg och börja grilla på köttsidan, vänd sedan och grilla skinnsidan lika länge. Flytta sedan laxen till indirekt värme och låt den lagas klart, gärna under lock.

Helgrillad lax

När man ska grilla en hel lax bör den vara urtagen och fjällad. Se till att det är gjort i butiken. Man kan lägga örter, vitlök, lök i laxens mage så att aromerna sprider sig till fiskens kött. Grilla alltid laxen med skinnet kvar. Huvudet och fenorna bör dock tas bort. På laxens tjockaste bit kan skära snitt i skinnet, 1/2-1 centimeter djupa för få ett jämnare resultat.

Grilla lax i folie

För en mildare grillning kan man slå in lax, i bitar, hel sida eller hel fisk, i aluminiumfolie och lägga på grillen, gärna under lock. Då får man en fisk som liknar ångkokt lax, men med en fin rökig smak därtill.

Alternativ till lax

Andra fiskar som liknar lax och lika lämpliga att grilla är regnbåge, öring och röding. Sill och makrill är också lika tåliga vid grillning, men har en tätare struktur och lite tuffare oljigare smak. Läs mer om att grilla andra fiskar.

Sås och tillbehör till grillad lax

Eftersom lax har en så mäktig och fyllig smak får tillbehören gärna bryta av med friskhet och syrlighet. Såser baserade på yoghurt, crème fraiche eller gräddfil passar bra med smaksättare som citron, lime eller vinäger. Även örter av alla slag och ingefära, vitlök och chili funkar finfint till firren. Färskpotatis, nudlar, ris och kokta rotsaker gör balansen till den lite oljiga laxen perfekt.