Marinad, rub & glaze

Marinad, rub & glaze

Lyckas med marinaden

Rub, marinad eller glaze? Vilket kött behöver marineras och hur lång tid krävs? Vad gör egentligen en rub med köttet? Och hur lyckas jag med den bästa glazen? Här finns all info du behöver veta för att få bästa smaken på ditt kött och din fisk.

Hoppa direkt till:
Marinad Rub Glaze

Marinad

Yoghurt, filmjölk, öl, vinäger, vin och soja kan bli bra marinader. Bara som de är eller förstärkta med kryddor och hackade grönsaker. Syrad mjölk som yoghurt och filmjölk ger köttet en syrefri miljö med gynnsamma mikroorganismer. På så vis kan det ligga och möras länge. Många marineringar kan stå i mer än ett dygn – i de flesta fall blir det bara godare. Ett bra knep är att hälla marinaden i dubbla plastpåsar, lägga ner det som ska smaksättas och knyta om. Då behövs en mindre mängd marinad.

Marinad

Grilla med rub

Att klappa in torra kryddblandningar i kött eller fisk är både härligt och effektivt. Råvaran börjar omedelbart suga åt sig de fina aromerna. Och en stor fördel är att det inte droppar fett från dessa torrmarinader så att eld hotar att flamma upp och bränna. Aromatiska kryddor som spiskmmin, korianderfrön och kanel passar bra i en rub. Peppar, chili, vitlök och robusta kryddor som rosmarin och timjan likaså. Blandningar får gärna innehålla salt så att den goda biten fisk eller kött blir lättrimmad på kuppen.

Grilla med rub

Glaze

Läckert knapriga, vackra och välsmakande ytor får man genom att pensla glaze på allt från stora stekar till små skaldjur mot slutet av grillningen. Ytan får en krispig smakfernissa genom att söta ämnen i glasyren karamelliseras i hettan från grillen. En glaze ska helst vara en trögflytande blandning och bestå av honung, citron och kryddor, BBQ-sås, tjock rödvinssås eller vanlig tomatketcup. Den bör också ha bra balans mellan syra, sötma, sälta och hetta.

Glaze