Så gör du

Hemmagjord glass Våra bästa tips & trix

Vill du göra hemmagjord glass? Här hittar du experttips och recept. Oavsett om du har glassmaskin eller ej.

Grunderna – så här gör du glass

 1. Koka upp glykossirap, grädde och mjölk. Låt svalna något.
 2. Vispa ihop äggulor och socker.
 3. Rör ner i mjölkblandningen. Sjud under konstant vispning tills det tjocknar lite.
 4. Kyl smeten väl.
 5. Kör i glassmaskin till krämig konsistens.

Nu är det dags för en djupdykning. Har du glassmaskin?

Japp! Nej

Tips för

Glass i glassmaskin

Finns det något bättre än hemmagjord glass en varm sommardag? Det tror vi inte, och glass är dessutom så gott att det utan problem kan ätas året om! Har du en glassmaskin hemma rör du enkelt ihop vilka smaker som helst. Här delar vi med oss av våra bästa tips för dig som ska göra glass i glassmaskin.

 • Är du en riktig glassfantast kan du välja att satsa på en maskin med frysaggregat. Har du en lite enklare glassmaskin är det bra att alltid ha bunken i frysen, då är man alltid förberedd att göra glass när suget smyger sig på.
 • Använd alltid de bästa ingredienserna du kan få tag på, och satsa på riktig vaniljstång om du gör vaniljglass! Här ser du vårt bästa recept på en riktigt lyxig vaniljglass.
 • Om du vill smaksätta din glass med något annat än vanilj så är det enkelt att koka upp vätskan tillsammans med kryddan. För att dra ut så mycket smak som möjligt låter du vätskan stå och gör sedan glassen enligt receptet. 
 • Det är viktigt att du använder en termometer så att glassmeten inte överstiger 83 grader. När smeten sedan är färdig mår den bra av att stå kyld över natten, då utvecklas smakerna bäst.
 • När du ska köra glassen i glassmaskinen, ställ in smeten i frysen 20 minuter innan så att den är helt kall.
 • Frys behållaren du ska förvara glassen i så undviker du att den smälter. 

Se Årets Konditor, Sara Hultberg, ge sina bästa tips för att göra en riktigt smarrig vaniljglass i glassmaskin.

Ingen glassmaskin? Gör en vaniljparfait!

Alla har inte en glassmaskin hemma men det ska inte stoppa dig från att göra hemmagjord glass. Du kan göra lika god glass med bra råvaror och en helt vanlig elvisp!

 • Har du ingen glassmaskin hemma är vårt bästa tips att satsa på en parfait istället. Vårt bästa recept för en vaniljparfait hittar du här.
 • Äggvispet tillsammans med den lättvispade grädden gör att du får en mjuk och fin parfait, som är ett perfekt alternativ till glass, utan att behöva köra den i glassmaskin.
 • Det är viktigt att använda ingredienser av god kvalitet.
 • Vill du smaksätta din parfait kan du blanda i t.ex. kakbitar, brownie, kolasås eller hallon i parfaiten innan den fryser.
 • Se till att ta ut den ifrån frysen en stund innan den serveras, då blir den riktigt krämig och god.

Har du ingen glassmaskin hemma men vill ändå njuta av en svalkande glass? Låt Årets Konditor, Sara Hultberg, guida dig till en fantastisk vaniljparfait.

Hemmagjord glass
Kolla in alla våra

Glassrecept

Servera som en god efterrätt, kyl ner dig en varm sommardag eller bara för att det är så otroligt gott. Glass är alltid en bra idé!

Glassrecept