• Artiklar
  • Picklade grönsaker – så gör du och 8 goda recept att testa
Matskola

Picklade grönsaker – så gör du och 8 goda recept att testa

Picklade grönsaker – så gör du och 8 goda recept att testa Att pickla grönsaker hemma är enkelt med vår 1, 2, 3 lag – hitta recept längre ner!

Att pickla grönsaker är både enkelt och väldigt gott. Här berättar vi hur du gör, vad du kan picka och recepten som får dig att vilja sätta igång direkt!

Vad är skillnaden mellan picklad och inlagd mat?

Egentligen ingen skillnad alls. ”Picklad” kommer från engelska ordet ”pickled” och har blivit det vanligaste att använda även här i Sverige. Att pickla, eller att lägga in, betyder att man konserverar grönsaker och annan mat. Till hjälp används någon typ av syra som ättika eller vinäger för att maten ska hålla längre.

Vad passar att pickla?

Det vanligaste att pickla är olika sorters lök som till exempel rödlök vilket passar till massor av goda maträtter. Även picklad gurka är perfekt att ha i kylen redo till frukostmackan. Men faktum är att de flesta grönsaker, frukter och bär går att pickla – ha koll på vad som är i säsong just nu och konservera dina favoriter till senare!

Perfekta recept för picklad rödlök

Toppa på pizzan, lägg i hamburgaren, fyll dina tacos, servera till pulled pork eller lägg på mackan – listan kan göras lång men här är några av våra favoritrecept med det goda tillbehöret!

Vad är 1, 2, 3 lag och hur gör du det hemma?

Det vanligaste sättet att pickla grönsaker är med en så kallad 1, 2, 3 lag som du enkelt slänger ihop själv. Koka eller rör ihop 1 del ättiksprit, 2 delar socker och 3 delar vatten tills sockret har löst sig. Hur mycket lag du behöver beror på hur stor inläggning du gör. Starta med att kika på vårt recept här nedan!

Hur länge håller sig picklade grönsaker?

Förvara dina picklade grönsaker i en lufttät burk i kylskåp, eller i ett svalt skafferi om burken är oöppnad. En oöppnad burk kan hålla i flera månader. Tänk på att använda rena bestick för att fånga upp grönsakerna så håller innehållet bättre.

Hitta ett nytt favoritrecept!