Svecia

Svecia

Ost på svenska

Svecia är en svensk ost med anor från medeltiden då varje liten svensk by hade ett eget ysteri. Svecian har fått sitt namn av det latinska ordet Suecia som betyder Sverige. Svecia blev 1997 den första svenska matvaran som fick skyddad geografisk beteckning enligt EU:s förordning om geografiskt skydd. Det betyder att den bara får tillverkas i Sverige av svensk mjölkråvara och att tillverkningen ska ske enligt traditionellt recept.

Svecia – en grynpipig ost

Svecia är en grynpipig ost som är gräddig och syrlig i smaken. Den gör sig lika bra på frukostsmörgåsen som på ostbrickan och i matlagningen då den har bra smältegenskaper och ger fin färg.

Svecia är en halvhård ost som görs på pastöriserad komjölk. Texturen är krämig och len, med en tydligt syrlighet i smaken och relativt stark eftersmak. Vid lagring bildas små knastriga proteinkristaller, något som ofta är mycket uppskattat. Osten lagras mellan 3 månader och ett år, och smaken blir starkare i takt med att osten blir äldre.

Sveciaostens smak

Det klassiska sättet att äta osten är skivad på en smörgås, men tack vare sin skarpa och starka smak gör den sig väldigt bra i pajer eller pastasåser, eller på ostbrickan. Ät osten tillsammans med en ljus lager, rostade valnötter eller lite äpple för att ännu tydligare uppleva ostens smakegenskaper.