Arla Ko® Ost Lokal Tradition

Svenska ostar med historia

Arlas svenska ostar innefattar bl.a. Ostklassikerna Präst®, Grevé®, Herrgård® och Svecia samt Arlas lokala favoriter Billinge, Hova® och Tidan®. Ostarna får bara göras på svensk mjölk och tillverkningen måste ske i Sverige. Den röda kon på förpackningen samt svenska mjölkkannan garanterar just detta – att osten är gjord på svensk mjölk på svenska lokala mejerier.

Gå till:
Ostklassiker – Kalmar mejeri | Ostfavoriter – Götene mejeri

Snabb & god

Knäcke­bröds­pizza

Knäckebrödspizza från Öland och Småland! Prova vår goda knäckebrödspizza, toppad med vår lagrade Präst® från Arla ostklassiker. Sätt in i ugnen när du lagt på alla ingredienser.

Du behöver

  • 1-2 förpackningar Arla Färskost med smak av paprika
  • Ett knippe ruccola
  • Några blad basilika
  • En tomat
  • En halv rödlök
  • Arla lagrad ostklassiker Präst
  • Oliver
  • Olivolja
  • Flingsalt och lite peppar.
En lokal tradition från Kalmar mejeri

Svenska ostklassiker

Vi tror att osten smakar bättre när du vet var den kommer ifrån. På Kalmar mejeri har vi på Arla tillverkat de svenska ostklassikerna Präst, Grevé, Herrgård och Svecia sedan 1954. Mjölken till tillverkningen hämtas från lokala arlagårdar på Öland och i Småland.

Vår Präst® – bäst i test!

Arla Präst® 12 månader, tillverkad på Kalmar mejeri i Småland, fick bäst betyg i Testfaktas blindtest av lagrad Präst. 

Åtta ostar med en lagringstid på 10–15 månader och fetthalt på minst 31% testades. Testet utfördes på uppdrag av en rad svenska dagstidningar och urvalet gjordes av Testfakta.

Läs hela testet

Nu lika god mild…

Arla Ostklassiker hyllar den småländska ostraditionen. Njut av våra fyra olika klassiker. Grevé med sin lätt nötiga och syrliga smak. Herrgård med sin rena, fylliga smak som doftar nötter. Präst som är lite mer gräddig än de andra. Och Svecia som har en frisk, rustik smak med sälta.

…som lagrad!

Nu finns även lagrade Arla Ostklassiker som förhöjer din smakupplevelse! Såklart också tillverkade i enlighet med den småländska traditionen. Våra milda och lagrade ostar görs alla på Kalmar Mejeri sedan 1954.

Öland i ostarna

"Det är väldigt mycket Öland i ostarna"

Mjölken som används i tillverkningen i Arla Ostklassiker kommer från Arlagårdar på Öland och i Småland. Träffa Kerstin Persson, Arlabonde på Öland, och hör vad Arla Ostklassiker betyder för henne.

Möt Kalmar mejeris ostmästare

Ola Lindblad är ansvarig för hur Arla Ostklassiker smakar. I över 30 år har han jobbat med ost, och de senaste åren har han varit verksam som ostmästare på Kalmar Mejeri.

Läs mer om Ola
En lokal tradition från Götene mejeri

Svenska ostfavoriter

På Götene mejeri i Västergötland tillverkar vi flera svenska ostar med spännande lokala historier. Till exempel Billinge som fått sitt namn efter den älgrika trakten kring Billingen. Eller Hova – en ekologisk ost döpt efter den ort där en av de stora svenska ostinnovatörerna Sven Fenelius i början av 1940-talet revolutionerade osttillverkning med en fyrkantig ost!

Svensk ekologisk ost med historia

Hova & Tidan

Hova och Tidan från Götene mejeri är en hyllning till den stora ostinnovatören Sven Fenelius. Sven var verksam på Hova mejeri och blev bland annat först i Sverige med fyrkantig ost, något han även tog vidare till Tidan mejeri. 

Läs mer om Hova & Tidan
En mild ost från Billingen

Billinge

En rundpipig, mild ost med smidig konsistens. Osten tillverkas i Västergötland och har fått sitt namn efter den älgrika trakten kring Billingen.

Läs mer om Billinge

Mer Arla Ko Ost