Arla svenska ostklassiker

Herrgård®

Herrgårdsost

En svensk emmentaler

Herrgård® tillverkades första gången på 1700-talet. Det var greven Eric Ruuth i Skåne som ville starta svensk tillverkning av Emmentalerost. Men den importerade bakteriekulturen från Schweiz uppträdde annorlunda i det svenska klimatet så resultatet blev en ny ost. Med samma fina runda hål som den schweiziska osten, men med en annan smak och konsistens.

Herrgård® har en ren, fyllig smak och doftar nötter. När osten lagras får den en kraftigare smak, nötigheten blir tydligare och eftersmaken längre och starkare. Herrgård® passar utmärkt på frukostsmörgåsen och osten är även utmärkt på ostbrickan och i matlagningen.

Herrgård® – ostens smak

Herrgård® är en lite mildare, nyanserad ost som passar till det mesta. Den påminner om gruyère eller cheddar men har en betydligt krämigare textur. Osten har en mild gräddighet, sötma och karaktäristiska toner av hasselnöt som ökar ju längre osten lagras. Vid lagring blir även smak och doft mer fyllig och kraftig. Eftersmaken är lång och intensiv.

Gott till Herrgård®

Det är en bra ost både på mackan och på ostbrickan, och funkar fint att smula i mat eller att gratinera. Smält den på smörgåsen eller tärna den och blanda den i en sallad. Osten är också god att äta som den är, och då gärna med choklad, päron, marmelad eller sharonfrukt.