Ostfondue

Ostfondue

20 min
Huvudrätt
Ostfondue kan tillagas med en mängd olika ostar och smaksättningar. Här får du förslag på tre olika goda varianter. Det är perfekt att göra en ostfondue när det blir små goda ostbitar kvar av ostbrickan eller från frukostosten. Välj smaksättning efter humör och sällskap. Doppa små bitar av vitt bröd och cornichonger i den varma sega ostmassan.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/ostfondue/

Gör så här

Klassisk ostfondue:
  • Skiva osten. Dela på vitlöksklyftan och gnid in insidan på fonduegrytan.
  • Smält osten i fonduegrytan. Tillsätt vinet och koka upp under ständig omrörning. Smaka av med muskot och kummin.
  • Avsluta med att röra ner maizena utrört i kallt vatten. Rör tills du får en tjock och fin fondue.
  • Håll grytan varm (men inte kokande) över ett värmeställ, och servera med brödtärningar och cornichons.
Svensk ostfondue:
  • Skiva osten. Dela på vitlöksklyftan och gnid in insidan på fonduegrytan.
  • Smält osten i fonduegrytan. Tillsätt vinet och koka upp under ständig omrörning. Smaka av med paprikapulver.
  • Avsluta med att röra ner maizena utrört i kallt vatten. Rör tills du får en tjock och fin fondue.
  • Håll grytan varm (men inte kokande) över ett värmeställ, och servera med brödtärningar och cornichons.
Ostfondue med chili och vitlök:
  • Skiva osten. Dela på den ena vitlöksklyftan och gnid in insidan på fonduegrytan.
  • Smält osten i fonduegrytan. Tillsätt vinet och koka upp under ständig omrörning.
  • Finhacka chili och vitlök, rör ner i grytan. Tillsätt tabasco efter smak.
  • Avsluta med att röra ner maizena utrört i kallt vatten. Rör tills du får en tjock och fin fondue.
  • Håll grytan varm (men inte kokande) över ett värmeställ, och servera med brödtärningar och cornichons.
Klart!

Ingredienser

Klassisk ostfondue:
Gruyère
125 g
Comté
125 g
Vitlöksklyfta
1
Vitt vin
2 dl
Majsstärkelse
1 msk
Kallt vatten eller vitt vin
1 msk
Kumminfrön
ca 1 tsk
Malen muskot
ca 1 krm
Svensk ostfondue:
50 g
Falbygdens Morfars, brännvinsost
50 g
Falbygdens Morfars, romost
50 g
Falbygdens® Herrgård®, 18 mån
100 g
Vitlöksklyfta
1
Vitt vin
2 dl
Paprikapulver
1 msk
Majsstärkelse
1 msk
Kallt vatten eller vitt vin
1 msk
Ostfondue med chili och vitlök:
100 g
100 g
Färsk röd chili
1
Tabasco
Vitlöksklyftor
2
Vitt vin
2 dl
Majsstärkelse
1 msk
Vatten eller vitt vin
1 msk
Servera med:
Bröd skuret i bitar
Cornichons