Lagrad ost med jordgubbsmarmelad och havrekex

Lagrad ost med jordgubbsmarmelad och havrekex

60+ min Buffé
Spara sommaren på burk i den här härliga marmeladen och ät till knapriga kex. För lite mer råg i ryggen, byt ut havregrynen mot rågflingor i kexdegen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Jordgubbsmarmelad:
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur den. Skär jordgubbarna i bitar.
  • Koka upp vaniljstång och frön med jordgubbar, vatten och citronsaft i en rostfri kastrull.
  • Låt sjuda under lock ca 10 min, rör om ett par gånger under tiden. Tillsätt syltsocker och fortsätt koka 2-3 min under omrörning.
  • Plocka upp vaniljstången och häll upp marmeladen i väl rengjorda burk.
  • Låt svalna och förvara i kyl.
Havrekex:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret och rör ner det och mjölken i skålen. Arbeta ihop till en deg. Låt den vila 10 min.
  • Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Nagga degen med en gaffel och sporra eller skär ut fyrkantiga kex ca 5x5 cm.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt kexen svalna på plåten.
  • Servera osten med kex och marmelad.
Klart!
Energi:

380 kcal

Protein: 18 g
Kolhydrater: 23 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Jordgubbsmarmelad:
Vaniljstång eller 0,5 krm vaniljpulver
½
Jordgubbar
300 g
Vatten
2 - 3 msk
Havrekex:
Havregryn
3½ dl
Vetemjöl
2½ dl
Bakpulver
1 tsk
Salt
½ tsk
Strösocker
1 msk
100 g
1 dl