• Artiklar
  • Panera – 7 sätt som gör dig proffs på panering
Matskolan

Panera – 7 sätt som gör dig proffs på panering

Panera – 7 sätt som gör dig proffs på panering Fisk går utmärkt att panera för en krispig yta!

Dags att skapa lite mer krisp – och vad bättre än panering? Det är nämligen ett alldeles utmärkt sätt att både få maten att smaka mer, samtidigt som den blir krispig och frasig.

Panering kommer egentligen från det latinska ordet för bröd, men panering kan vara väldigt mycket mer än bara bröd. En annan stor fördel med panering är att det går att panera i stort sett vad som helst – allt från kyckling och fläsk till broccoli, svamp och blomkål.

Men vad är egentligen skillnaden mellan enkel-, dubbel- och ostpanering? Går den att göra glutenfri eller utan ägg? Vi reder ut det här!

Enkelpanering

Det enklaste sättet att panera är helt enkelt att vända maten i mjöl eller ströbröd för att ge den en krispig stekyta – men det kräver ofta att maten i sig är lite blöt för att mjölet ska fastna. En enkelpanering används därför ofta till fisk, men det går även att pensla det du vill panera i ett uppvispat ägg innan det är dags för bröd- eller mjöltäcket.

Dubbelpanering

En dubbelpanering är (ironiskt nog) en trestegsraket som tar avstamp i enkelpaneringen. Vanligtvis vänder man först det som ska paneras i mjöl, sedan i ägg och slutligen i panko eller ströbröd. Det skapar en tjockare panering som även drar till sig en del fett vid stekning.

Frityrpanering

Ska något friteras kan det vara gott med en frityrpanering. Till skillnad från ovanstående paneringar används istället en frityrsmet där det som ska friteras doppas i och täcks helt.

Ostpanering

Ostpanering är ett utmärkt och enkelt sätt att lyxa till maten innan stekning. Det går helt enkelt att byta ströbröd eller panko mot riven ost i en dubbelpanering. Vill du göra det ännu enklare går det också att vispa upp ett ägg med riven ost och täcka det som ska paneras.

Glutenfri panering

Vill du ha en glutenfri panering går det att utgå från både enkel- och dubbelpaneringen men byta ut ströbrödet och/eller mjölet mot ett eget ströbröd av glutenfritt bröd. Det går även att använda glutenfri panko, rismjöl, potatismjöl eller sesamfrön.

Panering utan ägg

Om du hellre vill panera utan ägg, går det bra att använda kikärtspad. Tänk på att detta sätt kanske inte håller lika bra som en panering med ägg, och var försiktig när du lyfter maten från stekpannan för att få med all den goda paneringen.

Kryddpanering

Oavsett vilken panering du väljer går det bra att blanda i smaksättning i själva paneringen. Exempelvis kan du blanda ut ströbrödet med kryddor, örter, frön, nötter eller finrivna rotfrukter.

Spana in alla våra smarriga recept med panerad mat