• Artiklar
  • Så gör du ditt mellanmål till en riktig proteinboost – 5 enkla recept
Osttips

Så gör du ditt mellanmål till en riktig proteinboost – 5 enkla recept

Så gör du ditt mellanmål till en riktig proteinboost – 5 enkla recept

Protein brukar kallas kroppens byggstenar och är nödvändigt för oss – det vet de flesta. Men visste du att en enda skiva mager ost innehåller ungefär lika mycket protein som ett helt ägg? Nu presenterar vi tre nya magra ostar med milda smaker och olika karaktärer: syrlig, fyllig och krämig. Här är några tips på goda mellanmål med de nya ostarna.

Vill du enkelt fylla på med näringsämnen i din vardag? Ett mellanmål ger dig ny energi och kan passa inför ett möte på jobbet, efter träningspasset, i väntan på middagen – eller varför inte senare på kvällen?

Naturligt näringsrika ostar

Arla Naturligt näringsrik ost.jpg

Naturligt näringsrika ostar
Nu presenterar vi en ny familj av magra svenska ostar som är naturligt näringsrika med ett högt innehåll av protein, kalcium, vitamin B12 och zink.

De tre nya ostarna har olika smaker och texturer. Vad sägs om Mild & Syrlig med lätt syrlig smak och fylligt tuggmotstånd, som innehåller endast 10 procent fett och hela 32 procent protein? Gillar du ost med fast konsistens kan du prova Mild & Fyllig. Hyvla en skiva (cirka 15 gram) på smörgåsen – en ostskiva som ger dig nästan 5 gram protein. Det är ungefär lika mycket som ett helt ägg som innehåller 6 gram protein. Den tredje Mild & Krämig har en mild smak och smidig konsistens och lika hög proteinhalt som sitt ”syskon” Mild & Fyllig.

Här är fem tips på mellanmål med våra nya ostar. Du kan välja fritt bland de tre ostarna, variera gärna och testa dig fram.

1. Ostbricka i take-away-box

Mixa stavar eller kuber av ost med ditt urval av nötter, bär och torkad eller färsk frukt. Sötman i bär och frukt gifter sig fint med ostens sälta. Ett smakrikt mål som känns lite lyxigt och är enkelt att ta med sig i en matlåda, eller som snacks på kvällen.

2. Sallad med ost och avokadokräm

Snabb sallad perfekt att lägga direkt i burkar till lunch på språng eller som ett eftermiddagsmål.

3. Snabba ostscones med gräddfil

Matiga, goda och superenkla att göra.

4. Sallad med ost och dadlar

Ost, dadlar och äpplen – underbar smakbrytning! Perfekt som mellanmål om det är långt mellan lunch och middag, eller om du behöver extra energi på kvällen, kanske efter ett träningspass.

5. Toast med pesto och salami

Toast med salami och pesto får underbar smak från Medelhavets kök. Denna toast passar som lunch på lata dagar eller tillsammans med en matig soppa.

Här är den nya ostfamiljen – vilken blir din favorit?

Våra nya ostar är gjorda på 100 procent svensk mjölk och de är nyckelhålsmärkta, vilket innebär att fetthalten är max 17 procent och salthalten max 1,6 gram per 100 gram. Bitarna säljs i mindre förpackningar, á 310 gram, som passar mindre hushåll och gör dem ännu mer praktiska att förvara i kylen.

  • Arla® Mild & Syrlig: en ost med lätt syrlig smak och fylligt tuggmotstånd: 10% fett, 32% protein.
  • Arla® Mild & Fyllig: en ost med mild och fyllig smak och fast konsistens: 17% fett, 29% protein.
  • Arla® Mild & Krämig: en ost med mild och krämig smak och smidig konsistens: 17% fett, 29% protein.

Läs mer om våra naturligt näringsrika ostar

Fakta: Därför behöver vi protein

Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Mjölkprodukter, alla sorters kött, fisk och fågel är rika på protein. Då ost är en koncentrerad form av mjölk, är ost en utmärkt källa till protein och essentiella aminosyror. I Sverige kommer ungefär 7 procent av vårt dagliga intag av protein från ost (källa: Livsmedelsverket Riksmaten 2010-2011).