• Artiklar
  • Till frukost, mellis och middag – så gör du din dag härligt ”ostig” och näringsrik
Osttips

Till frukost, mellis och middag – så gör du din dag härligt ”ostig” och näringsrik

Till frukost, mellis och middag – så gör du din dag härligt ”ostig” och näringsrik

Ostmackan är en klassiker i svensk matkultur – men idag är ost så mycket mer än ett pålägg. Vi äter ost som snacks, till efterrätt, som burgare eller topping på allt från pasta till grönsaksbowl. Med en ny familj av svenska ostar kan vi nu njuta av ostar som har ett högt innehåll av protein – och goda, fylliga smaker.

Fråga en äldre släkting hur hen åt ost som barn, och det är troligt att du får svaret ”på smörgåsen”. En macka med din favoritost till frukost kan vara bland det godaste som finns, men ost kan vara så mycket mer. Ost är gott, ger textur och näring åt maten och är dessutom enkelt att använda. Här är några tips som gör hela din dag härligt ”ostig”:

Bra start på dagen

Visste du att en enda vanlig skiva ost 17% (cirka 15 gram) på mackan ger dig nästan 5 gram protein? Det är ungefär lika mycket protein som i ett helt ägg som innehåller 6 gram. Så varför inte börja med en ostsmörgås till frukost och fylla på med näringsämnen?

På språng

Ost i skivor, tärningar eller rullar är enkelt att ta med sig i en matlåda. Perfekt som mellanmål exempelvis om du ska träna efter jobbet och vill ladda med protein och andra näringsämnen.

Guldkant i vardagen

Med några goda ostar i kylen känns vardagen direkt mer festlig. Vad sägs om en tallrik med ostbitar som snacks medan du lagar middag en vanlig tisdag? Eller varför inte bjuda på vardagslyx genom att servera ost till efterrätt med dina favoriter av frukt, bär, nötter och marmelad. Kanske vill du avrunda höstkvällarna med en ostbricka framför tv:n?

Barnen nya favoritsnacks Arla Familjefavoriter-2048x1152.jpg

Mer känslor i maten

Drömmer du om att ta din matlagning till nästa nivå, så att den präglas av ännu mer glädje och spännande smaker? Ost ger textur, näring och ett helt spektrum av smaker – och kan enkelt lyfta vilken middag som helst. Dessutom: Den kräver inte att du förbereder eller lagar till den. Osten är en ingrediens du kan använda i de flesta måltider: Riv den över pastan, gratängen eller grytan. Servera som kuber eller stavar i soppan, salladen, en bowl eller wrap.

naturligt-naringsrik.jpg

Tre helt nya svenska näringsrika ostar

Arla Naturligt näringsrik ost.jpg

Naturligt näringsrika ostar
Som en hyllning till det moderna sättet att njuta av ost – från morgon till kväll – presenterar vi nu en ny familj av svenska magra ostar som är naturligt näringsrika med högt innehåll av protein – och kan bli dina favoriter i vardagen.

De tre nya ostarna har olika smaker och texturer och säljs i mindre förpackningar, á 310 gram, som passar mindre hushåll och gör dem praktiska att förvara i kylen. Två av ostarna finns också i förpackningar med färdiga skivor.

Lätt syrlig, fyllig eller krämig smak – vilken blir din favorit?

  • Arla® Mild & Syrlig: en ost med lätt syrlig smak och fylligt tuggmotstånd: 10% fett, 32% protein.
  • Arla® Mild & Fyllig: en ost med mild och fyllig smak och fast konsistens: 17% fett, 29% protein.
  • Arla® Mild & Krämig: en ost med mild och krämig smak och smidig konsistens: 17% fett, 29% protein.

Läs mer om våra naturligt näringsrika ostar

Naturligt näringsrika och gjorda av svensk mjölk

De nya ostarna är naturligt näringsrika med högt innehåll av protein, kalcium, vitamin B12 och zink. De är gjorda på 100 procent svensk mjölk och samtliga är nyckelhålsmärkta. Nyckelhålsmärkningen har funnits i över 30 år i Sverige och hjälper oss att hitta ett nyttigare alternativ inom en livsmedelsgrupp. Kriterierna sätts av Livsmedelsverket, och för ost medför nyckelhålsmärkningen att fetthalten är max 17 procent och salthalten max 1,6 gram per 100 gram.