• Artiklar
  • Frukt – tips för fräschare frukt och bär
Matskola

Frukt – tips för fräschare frukt och bär

Frukt – tips för fräschare frukt och bär

Frukt och bär är perfekta ingredienser för ett snabbt och nyttigt mellanmål. Ha alltid lite bär i frysen, till exempel hallon, blåbär, vinbär, jordgubbar. Då kan du snabbt göra en smoothie med hjälp av mixer, mjölk, yoghurt och frysta bär. Här hittar du fler frukt-hacks, som när man vet att en melon är mogen och hur du torkar egen frukt.

Brun frukt?

Droppa lite citronsaft över skivad frukt, t ex fruktsallad, så blir den inte brun. Har bananen hunnit bli brun är den perfekt till ett bananbröd.

Förvara frukten rätt

Frukt mår i allmänhet bäst i svalen eller längst ner i kylen. Utom bananer, för de blir svarta av kylan. Bananer och andra frukter med skal kan klara sig ett par dagar i rumstemperatur, men i skalat skick ska du lägga dem i plastpåse i kylen. Tomater, avokado och lök förvaras bäst i rumstemperatur.

När bananen blivit övermogen kan du skala den banan och lägga i frysen. Perfekt när du blir smoothie-sugen. Mixa yoghurt, juice och frusen banan - klart!

När är melonen mogen?

Välj citrusfrukter som känns tunga för sin storlek och meloner som doftar mycket. Det är nämligen tecken på att de är mogna. Du kan också knacka på en melon, om den låter "full" så är den mogen.

Torkad frukt

Har du mycket frukt över? Du kan enkelt torka frukt hemma i varmluftsugn. Skiva upp frukten i jämntjocka skivor, sprid ut på en plåt och sätt ugnen på 50 grader med luckan på glänt. Frukten är klar när den känns seg.