Citrusfrukter som lime och citron är perfekta i matlagningen, och att äta en saftig apelsin är som att ta en liten tugga av solen. Apelsinerna vi köper i Sverige kommer från Nordafrika och länderna runt Medelhavet, de har sin säsong under vinterhalvåret.
Apelsin kommer från Kina
Apelsin betyder äpple från Kina och frukten har sitt ursprung i Kina och kom till Europa i mitten av 1500-talet. Först i slutet av 1700-talet började man odla apelsiner i Italien och Spanien.
Blodapelsin
Blodapelsin med sitt röda fruktkött och rodnande skal är en speciell apelsinsort. Den röda färgen kan bara utvecklas vid låga temperaturer och därför odlas blodapelsiner i speciella områden som har kalla nätter och varmare dagar.
C-vitamin i citrusfrukter
Apelsiner och andra citrusfrukter är en viktig källa till C-vitamin under hela vinterhalvåret. En apelsin innehåller cirka 100 mg C-vitamin. Det rekommenderade dagsintaget är 75 mg. C-vitamin fungerar som en antioxidant och hjälper kroppen att ta upp järn från maten vi äter.
Zest – rivet skal ger smak
Apelsin- eller citronskal ger en god, frisk smak i bakverk och maträtter. Riv bara det yttre, gula skiktet, skalets vita insida har en besk smak.
Tvätta citrusskalet
Citrusfruktens skal kan vara behandlat med antimögelmedel, därför är det bra att tvätta frukten innan man finriver skalet i maten.
Citron
Citron är en av kökets piggaste smaksättare som märkligt nog är lika god till stekt fisk som till ljuvligt söta efterrätter. Pressad citronsaft i en kanna med kranvatten förvandlar det till en frisk törstsläckare. Finrivet citronskal är för många proffskockar en lika viktig krydda som salt och peppar.
Lime
Lime, den lilla dekorativa frukten med det gröna, blanka skalet är släkt med citronen. Smaken är både syrlig och aromatisk. Lime är en smaksättare som är nödvändig när man lagar asiatisk mat. I det sydamerikanska köket kombineras lime med chili och koriander. Finrivet skal av lime ger frisk smak i efterrätter, kakor och tårtor.