Vivi Wallin från Fixa Själv
Tre roliga

Mattips med Fixa Själv-Vivi

Finns det något bättre än snabba, smarta genvägar i köket? Här är tre roliga mattips som sätter knorr på favoritrecepten. I samarbete med Vivi Wallin från Fixa Själv.

Pannkaksrulltårta
Mattips #1

Pannkaksrulltårta

Ljuvligt god pannkaksrulltårta

Här är tipset för till dig som älskar pannkakor, men som kanske inte är lika förtjust i att steka dem. Förutom att den här pannkaksrulltårtan är ljuvligt god är den dessutom festlig att servera och går snabbt att svänga ihop. Pannkaksrulltårta som tillagas i ugnen och gör att du inte behöver stå och steka pannkakorna en i taget. Perfekt när tiden är knapp eller gästerna är många. En bonus är att det inte blir stekos.

Utgå från vårt grundrecept på pannkaka

Tips för att komma ihåg receptet

Pannkakor är inte bara gott, receptet är också väldigt enkelt att komma ihåg eftersom det innehåller samma siffror som larmnumret, 112. Alltså 1 ägg, 1 deciliter mjöl och 2 deciliter mjölk. Den mängden räcker till en hungrig person, så är ni fler är det bara att ta grundreceptet gånger antalet personer. Är ni fyra personer exempelvis så tar du 4 ägg, 4 deciliter mjöl och 8 deciliter mjölk. Enkelt va!

Grädda fler samtidigt

Det går bra att tillaga två pannkakor i ugnen samtidigt. I så fall sänker du ugnstemperaturen 10 grader (så att ugnen står på 190 grader) och ställer in den på varmluft så att värmen cirkulerar. Då blir båda pannkakorna färdiga samtidigt. Du kan behöva köra den nedersta en minut eller två extra för att den ska få lite färg.

Hoppa till
Smoothiepannacotta Smoothieglass

Pannacotta
Mattips #2

Smoothiepannacotta

Fräsch pannacotta gjord av smoothie

Imponera på dina kompisar med en efterrätt som de säkerligen inte har ätit förut: pannacotta gjord av smoothie. Inte nog med att den är väldigt god och fräsch, den är också nyttig och enkel att fixa.

Läs receptet på smoothiepannacotta

Perfekt återbruk av smoothie

Om du får smoothie över efter frukosten ska du inte kasta den utan använda den till en god efterrrätt, smoothiepannacotta.

Fräsch dessert

Egentligen är det ingen pannacotta i ordets rätta bemärkelse. Pannacotta betyder nämligen ”kokt grädde” på italienska och den här smoothie-varianten är varken kokt eller innehåller grädde. Men det är ändå ett passande namn eftersom konsistensen är väldigt lik pannacotta.

Smörj formen för att få loss

Pannacotta kan ätas i glas eller stjälpas upp och serveras som en pudding. Att stjälpa upp den är kul eftersom smoothiepannacotta dallrar. För att lättare kunna stjälpa upp den är det viktigt att du använder en silikonform med böjbara kanter så att du kan trycka ut pannacottan. Smörj formen med en naturell olja så lossnar den lättare. Du kan behöva bända och trycka lite, men ha tålamod. Till slut lossnar den.

Hoppa till
Pannkaksrulltårta Smoothieglass

Smoothieglassar
Mattips #3

Smoothieglass

Smoothieglassar med knaprig topping

Har du kvar en skvätt smoothie efter frukosten? Förvandla den till en frukostglass. De här glasspinnarna med knaprig müslitopping går inte av för hackor. Många tycker att glass hör sommaren till men det funkar lika bra till frukost. Det spelar ingen roll vilken smoothie du baserar din glass på, kör på din favorit.

Läs hela recept på smoothieglassar

Gör så här

Ta valfri favoritsmoothie. Lägg bär eller frukt i botten av glassformen. Häll på smoothie (men fyll inte ända upp för då svämmar det över). Toppa med ytterligare frukt, bär och müsli. Stick i pinnar och frys.

Använd glas som formar

Det är lätt att tro att man behöver speciella glassformar för att göra glasspinnar. Det behöver du inte. Du kan lika gärna använda vanliga glas eller plastglas. Har du inga glasspinnar så använd skedar eller ätpinnar. Eller varför inte hårda sugrör. Du tar vad du har hemma helt enkelt.

Yoghurtglass på 20 sekunder

Den allra enklaste glassen fixar du på 20 sekunder. Gör hål i locket på en liten yoghurt, sätt i en tesked som ”pinne” och kör in yoghurten i frysen. Två, tre timmar senare har du en yoghurtglass i ordets rätta bemärkelse.

Knaprig topping

Glöm inte att toppa glassen med din favoritmüsli. Dels blir det härligt knaprigt, dels mättar det bra. Gillar du inte müsli går det bra med frön, nötter, kokoschips eller cornflakes.

Hoppa till
Pannkaksrulltårta Smoothiepannacotta