Juliga chokladkakor med kristyr

Juliga chokladkakor med kristyr

1 tim
Klassiska mördegskakor som smaksätts med kakao och piffas med kristyr - för alla julfantaster som nödvändigtvis inte älskar pepparkakor. Psst, man blir snäll av dessa också!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Arbeta ihop smör, mjöl, äggula, socker, kakao och vaniljsocker i en matberedare eller på en bänk.
  • Platta ut degen, lägg den i plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min.
  • Värm ugnen till 175°.
  • Kavla ut degen tills den är ca ½ cm tjock. Stansa ut kakor med hjälp av pepparkaksformar.
  • Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna helt.
  • Rör eller vispa ihop äggvita, socker och ättiksprit till en jämn och blank massa. Lägg den i en spritspåse och garnera kakorna.
Klart!
Tips:

Gott att blanda rivet apelsin- eller citronskal i kristyren.

Tips:

4 dl florsocker ger en hårdare kristyr. Bra för att spritsa mönster. 3 dl florsocker ger en rinnigare kristyr. Bra om du vill fylla i större områden eller täcka hela kakor.

Energi:

70 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 4 g

Ingredienser

Mördegskaka:
200 g
Vetemjöl
4½ dl
Äggula
1
Strösocker
1 dl
Kakao
3 msk
Vaniljsocker
1 krm
Kristyr:
Äggvita
1
Florsocker
3 dl
Ättiksprit 12%
2 krm