• Artiklar
  • Så gör du pepparkakshus – mallar och tips
Julbak

Så gör du pepparkakshus – mallar och tips

Så gör du pepparkakshus – mallar och tips

Att baka pepparkakshus kan upplevas som både roligt och lite svårt. För att bäst lyckas med att baka vårt fina pepparkakshus bjuder vi på färdiga mallar och våra bästa tips.

Så gör du ett pepparkakshus

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en bunke eller köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös. Låt den vila i kyl ca ett dygn.

Ta fram degen 1-2 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till cirka 3 mm tjocka plattor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och skär ut delarna efter husritningen. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 min. Låt delarna kallna på plåten.

Tips!

  • Om du gräddar huset i två omgångar får du raka, snygga kanter som inte flyter ut. Det gör också att alla delar stämmer när du sätter ihop huset.
  • Om du tycker att det är svårt att skära ut fönster kan du hoppa över det och istället spritsa fönster med kristyr.
  • Lägg husritningens delar på de bakade delarna och jämna till kanterna medan de fortfarande är varma.

Mallar till pepparkakhus

Montera pepparkakshuset med smält socker

Smält sockret till karamell i en ren, torr stekpanna på medelvärme och rör hela tiden. Sockret ska bli helt smält och ljusbrunt. Var helst tre personer när husets sätts ihop. En passar sockret i pannan som ska stå på svag värme och hållas smält men inte brännas och inte hårdna.

Doppa sedan gavlarnas raka sidor i karamellen, en gavel i taget och foga snabbt ihop dem med husets långsidor. En person doppar och den andra håller ihop delarna. Sockret stelnar fort så man måste vara snabb. Bred karamell med en kniv på gavlarnas sneda sidor mot baksidan av huset och lägg snabbt på ena takdelen.

Bred sedan karamell på gavlarnas sneda sidor på framsidan av huset och lägg på den andra takdelen. Ringla lite karamell i fogen på taknocken. Doppa dörrens ena långsida i karamell och sätt fast den. Sikta över lite florsocker på taket som snö.

Dekorera pepparkakshuset med kristyr

Kristyr gör du genom att blanda florsocker med några droppar vatten eller äggvita och sedan röra ihop det till en jämn smet. Rör ihop 2 dl florsocker med 1/2 äggvita och några droppar ättikssprit. Gör en strut av smörpapper. Fyll struten med glasyren, klipp ett litet hål i yttersta spetsen och spritsa på pepparkakshuset eller vanliga pepparkakor.

Mer läsning