Smält socker, eller karamell, kan användas som till exempel dekoration eller som ätbart klister för att hålla ihop pepparkakshus. Allt du behöver för att smälta socker är en stekpanna.
Smält socker – så gör du
- Häll i sockret i stekpannan och sätt på medelvärme.
- Rör om i pannan hela tiden med en trägaffel och var försiktig så du inte bränner dig.
- Efter en stund börjar sockret att bubbla. När färgen är ljusbrun och bubblar mycket har det blivit till karamell.
Ska du använda sockret till ett pepparkakshus kan du doppa husdelarna i pannan och sätta ihop nu när sockret är varmt. Ska du använda sockret till att göra dekoration, strössel eller liknande kan du hälla ut det smälta sockret på ett smörpapper och låta det stelna.
Tips!
- Använd gärna en gjutgärnspanna då socker kan bli väldigt varmt och gjutjärn är då mer lämpligt. Den är även lättare att rengöra efteråt.
- Använder du en non-stick-panna kan du rengöra den genom att blötlägga den i hett vatten och diskmedel i ett par timmar.
- För ännu bättre resultat kan du använda en termometer. Socker har en smältpunkt på ca 130 grader och blir till karamell vid ca 150-200 grader.