• Artiklar
  • Chili – olika typer av chilifrukter och när de används
Matskola

Chili – olika typer av chilifrukter och när de används

Chili – olika typer av chilifrukter och när de används

Chili, eller chilipeppar, är en het smaksättare till både kött, fisk och grönsaker. Det behövs inte mycket färsk chili för att köttgrytan eller salsan ska börja gunga av sydländska smaker. Röda chilifrukter är mogna och har en fylligare och ofta starkare smak än de omogna gröna. Här hittar du en guide till olika chilifrukter och deras användningsområden.

Varför är chili så starkt?

Chili innehåller ämnet capsaicin som ger den heta känslan i munnen. Ämnet finns i hela frukten men mest i kärnorna och de vita mellanväggarna. De ska skäras bort om man önskar mildare smak. Tvätta händerna noga när du handskats med chili och gnugga inte ögonen efteråt, för capsaicinet ger en brännande känsla när det kommer i kontakt med ögonen.

Chilisorter

Jalapeño

Styrka: medium

Jalapeño är en chilifrukt som används mycket i det mexikanska köket och även i tacos och annan tex-mex-mat. Jalapeño i tunna skivor är gott att strö över en tacopaj eller röra ner i en böngryta. I svenska butiker hittar man oftast den gröna och omogna frukten, den blir röd när den mognat. Rökt jalapeño kallas chipotle, det börjar bli en allt mer populär krydda i kalla grillsåser och tex-mex-mat.

Spansk peppar

Styrka: medium-het

Spansk peppar är smala, cirka 10 centimeter långa chilifrukter. Det är den populäraste chilifrukten i Sverige. I butikerna brukar det finnas både röd och grön spansk peppar. Den röda är starkast. Spansk peppar är en mycket god smaksättare i grytor, såser och wokade rätter.

Piri piri

Styrka: mycket het!

Piri piri är en av de minsta chilifrukterna. Den omogna frukten är grön, den mogna är röd. Den används som smaksättare i grytor och såser och ingår ofta i den portugisisk mat. Piri piri ska man använda med största försiktighet eftersom den är brännande het.

Serrano

Styrka: mycket het!

Serrano är en liten chilifrukt med mycket het smak. Det är en av de populäraste sorterna i det mexikanska köket. Serrano är grön eller röd när den ligger i butiken och mexikanerna använder den i kalla såser och röror, till exempel salsa och guacamole.

Pimiento de padrón

Styrka: mild

Små, gröna chilifrukter som påminner om paprika och ger en mild smak. De plockas nämligen när de är omogna och alltså inte hunnit bli så heta än. Ett vanligt snack Spanien är stekta pimiento de padrón med olivolja och flingsalt.