Chokladkladdkaka med chokladmaräng

Chokladkladdkaka med chokladmaräng

1 tim
En härligt maffig chokladig kladdkaka med läcker och frasig maräng. Bröa gärna formen med kakao.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/chokladmarangkladdkaka/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen grovt.
  • Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Rör ner alla ingredienser i smöret utom den hackade chokladen.
  • Rör till en jämn smet och vänd ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen.
  • Vispa äggvita och socker till maräng i en bunke över vattenbad ca 5 min. Ta bunken från värmen och vispa ytterligare ca 2 min.
  • Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i marängsmeten utan att blanda in den helt.
  • Spritsa eller klicka marängsmeten på kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 22 min.
  • Vispa grädden lätt och rör ner vaniljpulvret. Servera kakan med vaniljgrädde och ev bär.
Klart!

Receptet är skapat av Amanda Liljeqvist Zebeda från Viskafors som är finalist i Kladdkakeracet 2015.

Ingredienser

150 g
Mörk choklad
100 g
Ägg
2
Kakao
1 dl
Strösocker
3 dl
Vetemjöl
2 dl
Vaniljsocker
2 tsk
Maräng:
Äggvitor
2
Florsocker
2 dl
Mörk choklad
80 g
Vaniljgrädde:
2 dl
Vaniljpulver
ca 1 krm
Ev bär som topping