Chokladkladdkaka med chokladmaräng

1 tim Fika
Chokladkladdkaka med chokladmaräng

En härligt maffig chokladig kladdkaka med läcker och frasig maräng. Bröa gärna formen med kakao.

Ingredienser

150 g
Mörk choklad
100 g
Ägg
2
Kakao
1 dl
Strösocker
3 dl
Vetemjöl
2 dl
Vaniljsocker
2 tsk

Maräng:

Äggvitor
2
Florsocker
2 dl
Mörk choklad
80 g

Vaniljgrädde:

2 dl
Vaniljpulver
ca 1 krm
Ev bär som topping

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen grovt.
  • Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Rör ner alla ingredienser i smöret utom den hackade chokladen.
  • Rör till en jämn smet och vänd ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen.
  • Vispa äggvita och socker till maräng i en bunke över vattenbad ca 5 min. Ta bunken från värmen och vispa ytterligare ca 2 min.
  • Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Vänd försiktigt ner den smälta chokladen i marängsmeten utan att blanda in den helt.
  • Spritsa eller klicka marängsmeten på kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 22 min.
  • Vispa grädden lätt och rör ner vaniljpulvret. Servera kakan med vaniljgrädde och ev bär.
Lägg till recept till tillagad

Receptet är skapat av Amanda Liljeqvist Zebeda från Viskafors som är finalist i Kladdkakeracet 2015.

https://www.arla.se/recept/chokladmarangkladdkaka/