• Artiklar
  • Bönor och linser – innehåll och tillagning
Matskola

Bönor och linser – innehåll och tillagning

Bönor och linser – innehåll och tillagning

Linser och bönor är fyllda av näring och är goda ingredienser i allt från grytor till sallader. Här kan du läsa mer om deras näringsinnehåll samt koktider för olika typer av bönor och linser.

Vad innehåller bönor och linser?

Linser och bönor är nästan det bästa man kan äta. De är bland de mest järnrika grönsakerna och innehåller också andra mineralämnen som kalcium, och B-vitaminer, fibrer och kolhydrater. Dessutom är de fyllda med massor av protein.

Blötlägg bönorna

De bönor man vanligtvis köper är torkade och måste blötläggas för att svälla till normal storlek. Lägg dem i blöt och ställ dem i kylen över natten. En del bönor och tre delar vatten brukar vara lagom. Linser bör sköljas innan tillagning men behöver inte blötläggas.

Koka bönor

Vissa bönor, som sojabönor, kidneybönor och kikärter ska kokas i annat vatten än det man blötlade dem i. Byt gärna ut vattnet ytterligare en gång efter tio minuters kokning så är risken för maguppror mindre.

Varsam kokning är receptet för bönor. De är färdigkokta när de är mjuka rakt igenom, men forfarande har en viss spänst. Det gäller inte röda linser, som blir mosiga hur man än gör. Gröna linser och belugalinser har dock en hårdare kärna.

Koktider för bönor och linser

Så här länge behöver du koka olika bönor och linser. Tiderna gäller för blötlagda baljväxter.

Adukibönor

ca 20 min

Bruna bönor

1-1,5 tim

Kidneybönor

45-60 min

Mungbönor

ca 20 min

Pintobönor

45-60 min

Sojabönor

1,5-2 tim

Svarta bönor

ca 40 min

Vita bönor

45-60 min

Vita bönor,

1-1,5 tim

Gröna linser

ca 20 min

Röda linser

ca 10 min

Belugalinser

ca 20 min

Gröna ärter

1,5-2 tim

Gula ärter

1-1,5 tim

Kikärter

1-1,5 tim