Matskola

Koka ris – tips för perfekt, fluffigt ris

Koka ris – tips för perfekt, fluffigt ris Hur får man till riset sådär perfekt fluffigt?

Att koka ris kan verka enkelt, men det är lätt att det blir torrt, bränt, klibbigt eller hårt. Här ger vi dig enkla tips på hur du kokar det där perfekt fluffiga riset, samt vilken typ av ris du ska använda.

Koka ris – tips för fluffigare ris

Ska du koka jasminris eller basmatiris kan du skölja igenom riset med vatten ett par gånger tills vattnet är helt klart. Då får du bort en del av stärkelsen och riset blir inte lika grötigt. Det minskar även risken att det bränner fast då det är stärkelsen som gör att det bränns.

När du kokar ris, undvik att lyfta på locket, ångan sipprar snabbt ut och riset blir torrt. Koka alltid ris på svag värme, så att det sjuder, och stäng gärna av plattan 5 minuter innan koktidens slut och låt riset svälla på eftervärmen.

Hur mycket ris per portion?

Ris sväller till dryg dubbla mängden. 2 dl okokt ris blir 5 dl kokt ris och räcker till 3-4 portioner. Du kan alltså tänka ungefär 0,5 dl okokt ris per portion.

Vilket ris till vad?

Arborioris

Det klassiska risottoriset av den rundkorniga sorten. Att det är så krämigt och smakrikt beror på att det i kokt skick avsöndrar stärkelse.

Avorioris

Rundkornigt ris som behandlats med ånga. Passar också bra till risotto.

Basmatiris

Vitt, långkornigt ris med lite nötaktig smak. Klibbar inte ihop. Bra till kryddstark mat, t ex indisk.

Jasminris

Vitt ris som luktar gott och är mjukt och klibbigt i konsistensen. Serveras ofta till asiatisk mat.

Råris

Opolerat ris som innehåller mycket fibrer. Har kraftigare smak och blir klibbigare än andra rissorter.

Vildris

Är egentligen inte ett ris, utan ett slags gräs. Används oftast blandat med vitt ris.