
Så här jobbar du med smeten, rullar perfekta köttbullar och stekar dem som ett proffs.
1. Smarta smettips
Dryga ut
Blanda lagom
Blanda ihop köttbullssmeten noga så att den blir formbar och smidig. Men varning för att blanda för mycket – då kan köttbullarna bli kompakta. Det är viktigt att ha lite luft kvar i smeten.
Testa smaken
Gör ett smaktest för att kolla kryddningen genom att steka en liten klick färs eller värma den i mikron.
2. Rulla köttbullarna rätt
Stay cool
Ställ in smeten i kylen en stund innan du rullar köttbullarna. Då blir smeten mer lätthanterlig.
Blöt händerna
Stora eller små köttbullar?
Jämnt och fint
Var noga med att göra köttbullarna lika stora. Då är det lättare att steka dem jämnt.
Lätt på handen
Ta fram bakplåtspapper
Lägg ut de färdigrullade köttbullarna på ett fuktat bakplåtspapper så klibbar de inte fast.
Ta en genväg eller två
Spritsa
Har du ont om tid, ta till spritsen. Det blir inte de vackraste köttbullarna men garanterat de snabbaste. Fyll en plast- eller spritspåse med köttbullssmet och spritsa ut köttbullarna.
Platta ut
Eller ännu enklare, platta ut köttfärsen till en 2,5–3 cm hög platta, skär i fyrkanter och nyp till med fingrarna innan du steker dem.
3. Stek köttbullarna i ugn eller stekpanna?
Välj rätt panna
Steka köttbullar i ugn
Smöra på
Använd skyn
Efter varje gång du stekt en omgång köttbullar vispa ur skyn ur pannan med lite vatten och använd som bas till en god gräddsås. Gör bara detta om det inte är bränt i pannan.