Variation på blomkål med löjrom

45 min Förrätt
Variation på blomkål med löjrom

En oväntad trio blir festlig förrätt. Överraska dina gäster med rostad blomkål, len blomkålscrème och löjrom. Supergott! Receptet är skapat av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008.

Ingredienser

Blomkål
500 g
Olivolja
1 tsk
Stött fänkålsfrön
1 tsk
Gul lök
½
1 dl
Citronsaft
1 tsk
Salt och peppar
Löjrom
100 g
Färsk körvel

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skär eller bryt loss ca 200 g buketter från blomkålshuvudet. Blanda dem med olivolja och fänkål i en ugnssäker form. Salta och peppra.
  • Rosta i övre delen av ugnen tills blomkålen är mjuk, ca 10 min.
  • Skala och skär löken och resten av blomkålen i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten.
  • Sila bort vätskan och mixa blomkål och lök med crème fraiche till en slät kräm. Smaka av med citron och salt.
  • Servera rostad blomkål och blomkålscrème med löjrom. Garnera med körvel och droppa över lite olivolja.
Klart!

Lägg rommen i en plastpåse, klipp ett litet hål i ena hörnet och spritsa ut rommen.

Näringsvärden, per portion exklusive tillbehör

Energi:

155 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 9 g
Kolhydrater: 7 g
Fett: 11 g
https://www.arla.se/recept/variation-pa-blomkal-med-lojrom/