Klassisk råbiff

25 min
Klassisk råbiff

En svensk klassiker när den är som bäst. Råbiffen serveras med rå äggula, finhackade tillbehör som rödbetor, kapris och saltgurka – och förstås en klick senapskräm. En elegant och smakrik rätt som passar både som förrätt och huvudrätt. Serveras gärna med smörstekt bröd för extra lyxig känsla.

Ingredienser

Råbiff:

Nötinnanlår eller oxfilé
600 g
Dijonsenap
1 msk
Flingsalt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Senapskräm:

2 dl
Dijonsenap
2 msk
Salt
1 krm
Nymalen svartpeppar
1 krm

Tillbehör:

Rödlök
1
Äggulor
4
Inlagda rödbetor, tärnad
1 dl
Saltgurka, tärnad
1 dl
Kapris
4 msk

Till servering:

Surdegsbröd
4 skivor
2 msk

Gör så här

  • Börja med senapskrämen: Rör ihop crème fraiche och senap. Smaka av med lite salt och peppar. Ställ kallt.
  • Torka av köttet med hushållspapper och skär bort senor och fett. Skär i tunna skivor, strimla och finhacka sedan köttet med en vass kniv tills du har en jämn, finhackad textur. Undvik att mosa – det ska vara luftigt och saftigt.
  • Blanda köttet försiktigt med dijonsenap, lite salt och nymalen svartpeppar. Forma till fyra biffar och gör en liten grop i mitten av varje.
  • Skala och hacka rödlöken. Placera en äggula i varje grop i råbiffen. Lägg upp lök, tärnade rödbetor, saltgurka och kapris i små skålar eller arrangera direkt på tallrikarna runt råbiffen.
  • Hetta upp en stekpanna på medelvärme. Lägg i smöret och stek brödskivorna gyllene på båda sidor, ca 1–2 minuter per sida. Brödet ska bli frasigt men inte bränt.
  • Servera råbiffen direkt med tillbehören och det smörstekta brödet vid sidan.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

626 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 2,8 g
Protein: 42,3 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 34,3 g
https://www.arla.se/recept/klassisk-rabiff/