Klassisk köttfärslimpa med krämig gräddsås och pressgurka
  • Arla
  • Recept & mat
  • Klassisk köttfärslimpa med krämig gräddsås och pressgurka

Klassisk köttfärslimpa med krämig gräddsås och pressgurka

60+ min Huvudrätt
Saftig och smakrik köttfärslimpa med bacon och härligt krämig gräddsås. Får du något över från middagen är köttfärslimpan en höjdare att lägga på mackan dagen efter!
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/klassisk-kottfarslimpa-med-kramig-graddsas-och-pressgurka/

Gör så här

  • Börja med pressgurka och rårörda lingon. Skiva gurkan i tunna skivor. Rör ihop ättika, socker och vatten. Lägg gurkan i lagen. Låt stå ca 30 min.
  • Strö socker över de frysta lingonen. Rör tills lingonen tinat och sockret har löst upp sig.
  • Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken fint. Blanda färsen med lök, bacon, ägg, salt och peppar. Forma till en limpa och lägg i en smord, avlång sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter.
  • Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min samtidigt som den ugnsstekta potatisen.
  • Dela potatisen på hälften och lägg i en ugnssäker form ca 20x30 cm. Ringla över smör-&rapsolja. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min bredvid köttfärslimpan.
  • Koka upp fond, vatten och syrad grädde, låt sjuda ca 5 min. Tillsätt majsstärkelse utrört i lite vatten, gelé och soja, låt koka ytterligare ca 3 min. Smaka av med salt.
  • Koka haricots verts i lättsaltat vatten ca 3 min. Häll av och strö över flingsalt.
  • Servera köttfärslimpan med potatis, gräddsås, haricots verts, pressgurka och rårörda lingon. Strö gärna över persilja.
Klart!
Energi:

855 kcal

Protein: 45 g
Kolhydrater: 53 g
Fett: 50 g

Ingredienser

Köttfärslimpa:
Köttfärs
600 g
Tärnat bacon
140 g
Gul lök
1
Ägg
3
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Hackad bladpersilja
Pressgurka:
Gurka
1
Ättiksprit 12%
½ dl
Strösocker
1 dl
Vatten
1½ dl
Rårörda lingon:
Frysta lingon
225 g
Strösocker
½ dl
Ugnsstekt potatis:
Delikatesspotatis
600 g
Krämig gräddsås:
Kalvfond
½ msk
Vatten
2 dl
2 dl
Svartvinbärsgelé
1 msk
Kinesisk soja
½ msk
Majsstärkelse
2 tsk
Salt
½ tsk
Haricots verts:
Färsk haricots verts
200 g
Flingsalt
½ tsk