Saffranscheesecake

Saffranscheesecake

60+ min Buffé Efterrätt
Cheesecake med julig smak av saffran och pepparkaka blir succé vid vinterns luciabjudning eller glöggkalas. Den fluffiga saffransfärskost är underbar till den söta pepparkaksbottnen. Toppa gärna din cheesecake med friska, lite syrliga frukter och bär. Bäst blir cheesecaken om den tillagas dagen innan den ska serveras.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffranscheesecake/

Gör så här

Botten:
  • Sätt ett bakplåtspeppar i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Smält smöret och låt det svalna. Mixa pepparkakorna fint. Blanda smör och pepparkakssmulor. Tryck ut smulorna i formen. Ställ i kyl och låt stelna, ca 10 min.
Fyllning:
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  • Pressa saften av apelsinen i en liten kastrull. Koka upp och ta från värmen. Lägg ner gelatinbladen och låt dem smälta.
  • Vispa färskost, socker, saffran och vaniljpulver till en fluffig konsistens.
  • Vispa grädden och vänd försiktigt ner i färskostsmeten. Blanda lite av färskostsmeten med apelsinsaften. Vänd sedan ner det i resterande färskostsmet.
  • Häll smeten i formen och låt stelna 4-5 tim i kylen.
  • Garnera med färsk frukt.
Klart!

Cheesecaken håller ca 2 dagar i kyl väl övertäckt och går med fördel att förbereda dagen innan.

Energi:

285 kcal

Protein: 2 g
Kolhydrater: 22 g
Fett: 21 g

Ingredienser

Botten:
100 g
Pepparkakor, ca 150 g
25
Fyllning:
Gelatinblad
5
Apelsin
1
300 g
Florsocker
1½ dl
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Vaniljpulver
1 krm
2½ dl
Garnera med:
Clementin
1
Ananas
¼
Granatäpple
½