Julcheesecake
Nytt

Julcheesecake

60+ min Efterrätt
Julens vackraste cheesecake med pepparkaksbotten, rostade mandlar och glögg på toppen - då blir det festligt! Denna silkeslena julcheesecake blir lätt en favorit. Perfekt att bjuda på som dessert på självaste julafton.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

Botten:
  • Smält smöret.
  • Mixa pepparkakorna till ett fint pulver. Tillsätt smör och blanda väl.
  • Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 22 cm i diameter.
  • Fördela blandningen i formen och tryck upp 4 cm längs sidorna. Ställ kallt.
Fyllning:
  • Lägg gelatin i kallt vatten ca 5 min.
  • Vispa grädden lätt.
  • Tillsätt färskosten, créme fraiche, vanilj, strösocker och finrivet skal av apelsinen.
  • Pressa 2 msk apelsinjuice i en kastrull och värm upp. Kram ur gelatinet och lägg ner i kastrullen. Smält under omrörning. Ta från värmen.
  • Rör ner 1 dl av gräddblandningen i kastrullen. Rör sedan ner i gräddblandningen och blanda till en slät smet. Bred ut i springformen.
  • Ställ kallt minst 4 timmar.
Glöggelé:
  • Lägg gelatin i kallt vatten ca 5 min.
  • Värm 1 dl glögg. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. Häll på resterande glögg.
  • Häll försiktigt väl avsvalnad gelé över osten i springformen. Låt stå kallt ca 1 timme.
  • Ta försiktigt ut kakan ur formen och lägg den på ett fat.
  • Garnera din julcheesecake med mandlar.
Klart!

Ingredienser

Botten:
200 g
Pepparkaka
300 g
Fyllning:
Gelatinblad
4
3 dl
150 g
2 dl
Vaniljpulver
½ tsk
Strösocker
1½ dl
Apelsin
1
Glöggelé:
Gelatinblad
2
Glögg
2 dl
Garnering:
Marconamandlar, grovhackade
100 g