Julcheesecake

Julcheesecake

5 tim
Efterrätt
Julens vackraste cheesecake med pepparkaksbotten, rostade mandlar och glögg på toppen - då blir det festligt! Denna silkeslena julcheesecake blir lätt en favorit. Perfekt att bjuda på som dessert på självaste julafton.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/julcheesecake/

Gör så här

Botten:
  • Smält smöret.
  • Mixa pepparkakorna till ett fint pulver. Tillsätt smör och blanda väl.
  • Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 22 cm i diameter.
  • Fördela blandningen i formen och tryck upp 4 cm längs sidorna. Ställ kallt.
Fyllning:
  • Lägg gelatin i kallt vatten ca 5 min.
  • Vispa grädden lätt.
  • Tillsätt färskosten, créme fraiche, vanilj, strösocker och finrivet skal av apelsinen.
  • Pressa 2 msk apelsinjuice i en kastrull och värm upp. Kram ur gelatinet och lägg ner i kastrullen. Smält under omrörning. Ta från värmen.
  • Rör ner 1 dl av gräddblandningen i kastrullen. Rör sedan ner i gräddblandningen och blanda till en slät smet. Bred ut i springformen.
  • Ställ kallt minst 4 timmar.
Glöggelé:
  • Lägg gelatin i kallt vatten ca 5 min.
  • Värm 1 dl glögg. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. Häll på resterande glögg.
  • Häll försiktigt väl avsvalnad gelé över osten i springformen. Låt stå kallt ca 1 timme.
  • Ta försiktigt ut kakan ur formen och lägg den på ett fat.
  • Garnera din julcheesecake med mandlar.
Klart!

Ingredienser

Botten:
200 g
Pepparkaka
300 g
Fyllning:
Gelatinblad
4
3 dl
150 g
2 dl
Vaniljpulver
½ tsk
Strösocker
1½ dl
Apelsin
1
Glöggelé:
Gelatinblad
2
Glögg
2 dl
Garnering:
Marconamandlar, grovhackade
100 g