Fakta, tips och råvaror

PÄRON - EN SVENSK SKATT

Precis som andra frukter så innehåller päron värdefulla näringsämnen som till exempel vitaminer, mineraler och fibrer. Ett normalstort päron (ca 140 g) eller äpple innehåller bara cirka 55 kcal. Det är dubbelt så mycket fibrer i ett päron jämfört med ett lika stort äpple. De osynliga fibrerna som finns i frukt och grönsaker är extra värdefulla för kroppen eftersom de påverkar balansen i magen.

Päron är nära släkt med äpplen, men en viktig skillnad är att päronen har kortare hållbarhetstid. Päronen plockas omogna och mognar på 2-3 dagar i rumstemperatur. Om man vill att det ska gå fortare så kan man lägga dem i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Äpplet utsöndrar en gas som påskyndar mognaden. Vill man hindra att de fasta och omogna päronen mognar så förvarar man dem i kylen, där håller de i ett par veckor.

Fasta och mjuka päron

Päron som ska stekas, grillas eller kokas in i kryddig lag ska ha lite tuggmotstånd kvar, de ska alltså inte vara helt mogna. Ett mjukt och saftigt päron kan lätt förvandlas till mos när det hamnar i en kastrull på spisen. De söta och mogna frukterna passar bäst i dessertpajer, kakor, sallader och på ostbrickan.

Hanteras varsamt

Mogna päron är mycket känsliga för stötar. Lyft dem med mjuka händer och ta en frukt i taget. Om man är hårdhänt så bildas tryckmärken som snabbt utvecklas till bruna och övermogna fläckar.

Våra vanligaste svenska sorter

I villaträdgårdarna hittar man ofta Gråpäron, Augustipäron, Greve Moltke, Williamspäron och Göteborgs Diamant. Av de sorter som odlas i större skala toppar Clara Frijs listan över populära svenska sorter. Därefter kommer Conference, Carola och Alexander Lucas.

Alexander Lucas

Ett stort päron med blankt skal. Smaken är söt och fruktköttet är vitt och saftigt. Passar perfekt till ost och i varma och kalla desserter.

Augustipäron

Små ljusgröna päron som mognar redan i augusti. Svagt syrlig och inte så söt smak. Är goda att äta som de är men passar också i en paj eller kaka.

Carola

Ett svenskt päron som har sin säsong i oktober och november. Smaken har en fin balans mellan sötma och syra. Gott att äta som det är och även att använda i pajer och andra desserter. Det går också utmärkt att steka i tjocka skivor.

Clara Frijs

Den sort som odlas mest i svenska odlingar, har sin säsong i oktober. Fruktköttet är mjukt och saftigt. Passar utmärkt att koka in i kryddig lag eller att använda i pajer, kakor och till ost.

Conference

Ett långsmalt päron med finkornigt fruktkött. Söt smak som påminner om melon. Bästa tid för svenska Conference är slutet av oktober till och med november. Ett utmärkt päron till ostbrickan och i desserter. Fram till januari importeras Conference från södra Europa.

Greve Moltke

Ett brett päron med tjockt skal som har sin bästa tid i september-oktober. Saftigt och sött fruktkött som smälter i munnen. Gott att äta som det är, i sallad eller på ostbrickan.

Gråpäron

Finns sällan i butikerna, men desto mer hemma i trädgårdarna. Små päron med saftigt och kornigt fruktkött, söt smak. Tack vare storleken och den söta smaken passar det utmärkt till chutney eller att koka in i en söt och kryddig lag med ingefära eller lingon.

Göteborgs Diamant

En klassisk svensk sort som har sin säsong i september-oktober. Fruktköttet är vitt, lite grynigt och saftigt. Söt smak som passar både i desserter och i matlagning.

Williamspäron

Svenska Williamspäron finns redan i september och importeras under resten av året från bland annat Sydamerika och Sydafrika. Det är ett stort päron med klumpig form och ljusgrönt skal. Fyllig och aromatisk smak, man anar en smak av kanel. Användbart i matlagning och till desserter.

FEM-I-TOPP