Brynt smör

Brynt smör

20 min
När smör bryns får det en nötig smak. Vispa hela tiden så att mjölksockret och proteinet inte bränner fast.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/brynt-smor/

Gör så här

  • Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme.
  • Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
  • Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°.
  • Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad.
Klart!

Allt av det brynta smöret ska användas och inget hälls bort.

Energi:

1455 kcal

Protein: 1 g
Kolhydrater: 1 g
Fett: 164 g
Video
Brynt smör – så gör du

Gör ett perfekt brynt smör tillsammans med stjärnkocken Andreas Hedlund. Ett gott brynt smör har en karamelliserad och nötig smak som förhöjer nästan all mat och smakar magiskt ihop med allt från torsk, till glass och sockerkaka.